Nog nooit zo lang geen regen
DE BILT - Het is in een groot deel van Nederland al 33 dagen nagenoeg droog. Dat is nog nooit eerder voorgekomen volgens het KNMI.
In De Bilt viel op 3 april een spatje regen. Daardoor valt de afgelopen periode net niet in de categorie compleet droog. Het KNMI verwacht dat de droogte nog enige tijd aanhoudt, waardoor ook het record in de categorie 'compleet droog' wordt gebroken.
Het gebrek aan regen en het zonnige en zeer warme weer hebben inmiddels geleid tot een voor dit jaar uitzonderlijk groot neerslagtekort. In de maand april wordt ook dit waarschijnlijk weer een record.
Of het hele seizoen te droog wordt moet nog blijken. „Als er een paar fikse buien vallen is er geen sprake meer van een record”, aldus een meteoroloog van het KNMI.
De droogte begint voor gewassen en verschillende dieren inmiddels problematisch te worden. Volgens een woordvoerder van de Natuurkalender van de Wageningen Universiteit zit het water nu wel erg diep. Volgens hem krijgen zeker negen vlindersoorten het zwaar te verduren nu het zo lang droog en warm is.
„Rupsen hebben blad nodig. Blad heeft water nodig. Door de warme periode is veel water al verdampt.”
De woordvoerder wil nog niet spreken van een 'zorgelijke situatie', maar benadrukt wel dat de verwachtingen op neerslag niet positief zijn. „De zomer moet nog beginnen en meestal loopt het watertekort dan nog op.”
De wetenschappelijke adviesorganisatie WaterWatch zegt dat het vochttekort een probleem begint te worden. „Planten kunnen nu weinig reserves opbouwen voor de warme zomer.”
Volgens Staatsbosbeheer valt het voorlopig nog wel mee. „Deze droogte is nog geen ramp. We zien dat alles nog wel uitloopt. De natuur is redelijk flexibel.”
Het Wetterskip Fryslân laat de komende dagen extra water uit het IJsselmeer in om een waterbuffer te creëren in de Friese Boezem. Volgens het Wetterskip veroorzaakt de droogte nu nog geen peilproblemen in de Friese polders en er gelden daarom ook nog geen restricties ten aanzien van het watergebruik.
„Bij aanhoudende droogte wordt er echter rekening mee gehouden dat de reguliere watertoevoer uit de Rijn en IJssel verder terugloopt. Het waterschap bouwt daarom, uit voorzorg, alvast een waterbuffer op voor de komende periode.”
Volgens het Wetterskip is de aanvoer van de Rijn zo laag omdat er ook in hogere gebieden de laatste tijd weinig neerslag gevallen is. Om de lagere aanvoer van de Rijn te compenseren verhoogt Rijkswaterstaat het peil van het IJsselmeer om op die manier een waterbuffer te creëren.