Tuesday, April 24, 2007

Vissen groeien niet door opwarming maar door Zonlicht..

Vissen groeien door opwarming

AMSTERDAM - Opwarming van de aarde heeft één groot voordeel: de vissen worden groter en groeien sneller.

De hogere temperaturen van de bovenste waterlagen zorgen ervoor dat vissen dertig procent sneller groeien dan vijftig jaar geleden.

Dit blijk uit Australisch onderzoek, dat in de online editie van het wetenschappelijke tijdschrift Proceedings of the National Academy of Science wordt gepubliceerd.

Ronald Tresher van de Commonwelath Scientific and Industrial Organization (CSIRO) in Australie onderaocht emt zijn team acht verschillende vissoorten uit de Stille Oceaan. De vissen leven over het algemeen erg lang. De onderzochte vissen werden tussen 1987 en 1996 gevangen en waren tussen de 2 en 128 jaar oud.

De wetenschappers maten de groeiringen aan de oorbeenderen van de vissen. Net als bij de jaarringen van de bomen kan hieruit de leeftijd en groeisnelheid van een vis afgeleid worden. De wetenschappers keken hoe sterk bepaalde exemplaren van de onderzichte soorten in hun vroege levensjaren waren gegroeid, Bij zes van de acht soorten bleek dat de groeisnelheid in voorbije honderd jaar was veranderd.

De verandering in groeisnelheid komt overeen met de temperatuurstijging in de Stille Oceaan, aldus de wetenschappers. De oppervlaktetemperatuur zijn in de laatste vijftig jaar gestegen. Door de aanhoudende opwarming zouden ook vissen die dieper in de zee leven wel eens sneller kunnen gaan groeien in de toekomst.

Het is mogelijk dat sommige soorten door de snellere groei bestand zijn tegen de gevolgen van de visvangst. Voor vissen die langzamer groeien is de overbevissing een grotere bedreiging. Waarschijnlijk doen dergelijke veranderingen zich ook in andere oceanen voor.