Monday, May 15, 2006

Beer verslindt aapje in safaripark

Binnenland

ma 15 mei 2006, 11:19 | 211 reacties
Beer verslindt aapje in safaripark
HILVARENBEEK - Bezoekers van het Safari Park Beekse Bergen in Hilvarenbeek werden zondag geconfronteerd met een levensechte safari. Voor de ogen van het publiek werd een beermakaakje verslonden door een lippenbeer.


„De beer heeft de aap te pakken gekregen”, aldus vestigingsmanager Matthieu de Sevaux van het Safari Park. De lippenberen, beter bekend als dansberen, zitten al een jaar samen met de beermakaken en de resusapen in een ruim buitenverblijf. „In de natuur leven ze ook samen. Normaal gebeurt er niets.”

Zondag ging het echter mis. Een aapje werd in het buitenverblijf achter nagezeten door een beer en sprong in paniek door het schrikdraad het omliggende water in. Even later dropen de beren af en het aapje wist aan de kant te klauteren, maar stortte daarna in. „Dood volgens menig toeschouwer, aldus ooggetuige Marco Barelds uit Zutphen.

Een gealarmeerde medewerker lokte de dieren met voedsel weg, zodat het nog levende aapje kon vluchten. Het diertje wist zich in een houten klimrek hoog boven de grond in veiligheid te brengen.

De meeste beren lieten zich weglokken met appels. En van de beren bleek meer geïnteresseerd in de makaak en klimt het beestje achterna de constructie in. Daar graait hij het aapje uit en verscheurt hem voor de ogen van het publiek.

Volgens De Sevaux eten de lippenberen hoofdzakelijk termieten en fruit. „In de natuur eten ze ook wel vlees, maar dat is vaak aas van dode dieren. Het is hem nog een raadsel waarom de beren zich op de aap stortten. „We hebben dit nog nooit meegemaakt. De bavianen leven al twintig jaar samen met de olifanten. Dit is een soortgelijk verblijf waarbij ze allebei hun eigen veilige gebied hebben, maar wel op een gezamenlijk terrein kunnen komen”, beschrijft de vestigingsmanager de situatie.

Het Safaripark heeft de beermakaken zondag direct een ander verblijf gegeven. „De resusapen zijn watervlug. Die blijven het buitenverblijf delen”, aldus De Sevaux.


opmerking; ook hier is een verandering merkbaar van gedrag ook bij dieren dit komt wederom grotendeels door verandering van magnetische velden deze hebben directe invleod op gedrag van mens en dier.