Saturday, March 04, 2006

nieuws

Er komen nog meer sneeuwbuien
Actieve sneeuwstoring over Frankrijk en Duitsland


03 maart 2006 - De sneeuwbuien houden ook de komende dagen nog aan. Daar waar een buiengebied passeert kan in korte tijd een flinke hoeveelheid vallen. Het KNMI blijft voorlopig waarschuwen voor gladheid door sneeuw en ook voor de mist (zie waarschuwingen onder verder lezen).

Flinke sneeuwbui boven Ameland (foto: Martha Appelman); actuele kaartjes met sneeuwhoogtes onder verder lezen.




In de nacht van donderdag op vrijdag trokken opnieuw actieve buienclusters over ons land met sneeuw waarbij het soms ook onweerde. De bliksem zorgde voor bijzondere kleuren in de sneeuwvlokken. Winteronweer komt minder vaak voor dan onweer in de zomer, maar de bliksemontladingen slaan wel eerder in (zie nader verklaard- winteronweer).

De zwaarste buien vielen nu in het rivierengebied waar vrijdagochtend plaatselijk zo'n 5 tot 10 cm verse sneeuw lag. Uit de omgeving van Zwolle werden vrijdagochtend de dikste sneeuwlaag gemeld, circa 15 cm. Donderdag was Elburg koploper met 25 cm. Het gaat hier om officiële KNMI-waarnemingen volgens de richtlijnen, dus niet de sneeuw op tuintafels of stoelen (zie sneeuwkaartjes onder dit artikel en onder verder lezen).

Sneeuw in Frankrijk, België en Duitsland
Vrijdag trekt een sterk activerende storing, Xandra genaamd, over Frankrijk richting Duitsland en dat levert vooral daar enorme hoeveelheden sneeuw op. In het noorden van Frankrijk wordt zo'n 10 tot 20 cm verwacht en ook delen van België en het westen en midden van Duitsland krijgen dergelijke hoeveelheden. De sneeuw gaat bovendien gepaard met veel wind en vooral in het zuiden van Duitsland storm zodat de overlast in deze gebieden groot is.

Het sneeuwgebied schampt het zuiden van ons land, maar doordat we aan de rand van het slechtweergebied zitten krijgen we er maar vrijwel niets van mee zoals de meeste weermodellen gisteren al aangaven.

Sneeuwrecord vorig jaar maart
Herinnert u zich nog vorig jaar? Precies een jaar geleden, op 2 maart 2005 verdween een groot deel van ons land onder een dik pak sneeuw. In de noordelijke helft van het land lag overal 20 tot 50 cm sneeuw. Zover we kunnen nagaan was dat zelfs de zwaarste sneeuwval in bijna 50 jaar. Marknesse schreef op 4 maart 2005 historie met -20,7 graden op de thermometer (zie nieuws- recordkou en veel sneeuw).

Of de winter ook dit jaar weer capriolen uithaalt in het begin van maart is nog niet te zeggen, maar de maand begint in elk geval met een serie koude dagen en soms forse sneeuwbuien. Inmiddels heeft het KNMI de balans opgemaakt over de afgelopen winter, die wat de gemiddelde temperatuur betreft iets aan de koude kant is uitgekomen. Op basis van het voorlopige koudegetal (een totaalsom van de hoeveelheid kou) stelt de winter weinig voor en hoort deze zelfs tot de zachte winters. Toch heeft de winter meer kou opgeleverd dan we de laatste jaren gewend waren en is het koudegetal in elk geval alvast groter dan in de winters van 2000, 2002 en 2004 (zie winteroverzicht onder verder lezen).