Uitgegeven: 28 maart 2006 12:54
Laatst gewijzigd: 28 maart 2006 13:34
DE BILT - Het is nog moeilijk te beoordelen in hoeverre we in Nederland woensdag iets van de zonsverduistering kunnen zien. Het weer is wisselvallig en wolken spelen in de vochtige atmosfeer een hoofdrol. Zoals het er nu uitziet maakt het westen van het land en dan vooral de Hollandse kust de grootste kans op enkele opklaringen.
Dat heeft het KNMI dinsdag bekendgemaakt. In ons land is de gedeeltelijke zonsverduistering te zien rond het middaguur. Tijdens het hoogtepunt om 12.40 uur wordt een derde van de zon door de maan verduisterd.
In delen van Afrika en Azië en een smal gebied van de Middellandse Zee tussen Kreta en Cyprus en over Turkije en Georgië is de zonsverduistering totaal. Dit deel van Europa profiteert klimatologisch doorgaans van gunstige omstandigheden.
Libië
De centrale lijn van de totale verduistering begint bij zonsopkomst om 10.35 uur (onze tijd) aan de Atlantische kust in het uiterste noordoosten van Brazilië. Na oversteek van de Atlantische Oceaan loopt de zone van de totale eclips in Afrika door Ghana, Togo, Benin, Nigeria, Niger, Tsjaad, Libië en het uiterste noordwesten van Egypte.
Vervolgens loopt de maanschaduw verder naar het oosten van de Middellandse Zee tussen Kreta en Cyprus, over Turkije, Georgië en Kazachstan. De totale verduistering eindigt om 13.47 uur aan de grens tussen Rusland en Mogolië. De duistere baan is maximaal 189 kilometer breed.
Een aantal Nederlanders reist naar Libië, waar de totale zonsverduistering het langst zal duren: 4 minuten en 7 seconden.
Het KNMI raadt aan om het verschijnsel te bekijken vanachter een eclipsbril. Een gewone zonnebril biedt 'beslist onvoldoende bescherming' tegen de felle zon, weten de weerkundigen.