Tuesday, March 28, 2006

Jongeren gebruiken hoestdrank als drugs

Uitgegeven: 28 maart 2006 08:26
Laatst gewijzigd: 28 maart 2006 09:24

AMSTERDAM - Nederlandse jongeren die een zogenoemde trip willen, gebruiken daarvoor onder meer hoestmiddelen. Deze middelen zijn bij de drogist te verkrijgen en hebben zonder vermenging een hallucinerende werking. Dat blijkt uit onderzoek van het radioprogramma Noorderlicht. Uit het onderzoek kwam naar voren dat ruim honderd Nederlandse jongeren sinds twee jaar op het internet ervaringen uitwisselen.

De Tweede Kamer zou hoestmiddelen onder 'onschuldige zelfzorgmedicijnen' scharen, die ook bij de supermarkt en benzinepomp verkrijgbaar zouden moeten zijn. Volgens het radioprogramma ligt misbruik op de loer. In Amerika is de hoestdrank als drug zo populair, dat de animatieserie South Park er een aflevering aan wijdde.


Trip

In hoestdrank zit de stof dextromethorfan (dxm), waarmee mensen in een zogenoemde trip raken. Volgens de Jellinek, een instelling voor verslavingszorg en –preventie, kan dxm een 'volledige scheiding van lichaam en geest' veroorzaken. In combinatie met andere stoffen kan het dodelijk zijn.