Tuesday, March 21, 2006

nieuws

Buitenland

Palestijnen: Noodtoestand om vogelgriep

RAMALLAH - De Palestijnse Autoriteit heeft dinsdag de noodtoestand afgekondigd in de hoop te voorkomen dat de vogelgriep zich naar het gebied uitbreidt. In Israël werd het ook voor mensen gevaarlijke virus H5N1 vorige week al geconstateerd.

Vertrekkend premier Ahmed Qurei zei na een kabinetsvergadering dat de in financiële nood verkerende Autoriteit al zijn middelen zou inzetten om te voorkomen dat het virus zich verspreidt naar de Palestijnse gebieden. „De regering heeft de noodtoestand afgekondigd”, zei Qurei. „We moeten voorbereid zijn en niet in paniek raken.”


Buitenland

Doden bij aardbeving Algerije


ALGIERS - Bij een aardbeving in het noordoosten van Algerije zijn minstens vier doden gevallen en 67 mensen gewond geraakt. Dat heeft de Algerijnse radio dinsdag gemeld. Onder de doden waren drie kinderen.

De beving vond plaats in de nacht van maandag op dinsdag en had een kracht van 5.8 op de schaal van Richter. Zeker dertig gebouwen in het dorp Laalam, ongeveer driehonderd kilometer van de hoofdstad Algiers, stortten in. De aardschok was de heftigste in Algerije sinds 2003, toen meer dan 2300 mensen om het leven kwamen en tienduizenden dakloos raakten bij een beving in Boumerdes in het noorden van het land.


Aantal boekingen voor komende zomer gehalveerd

Turkse vakantiemarkt stort volledig in

AMSTERDAM - De vakantiemarkt naar Turkije krijgt grote klappen. Het aantal boekingen naar wat vorig jaar in ons land de belangrijkste bestemming was voor vliegvakanties, is vergeleken met vorig jaar bijna gehalveerd.

De oorzaken voor de dramatische val van de Turkije-vakanties worden toegeschreven aan onder meer de vliegellende met Onur Air en andere Turkse maatschappijen, vogelgriep, een mogelijk 'islameffect' en de massa Russische toeristen, die voor veel overlast zorgt op en rond de Turkse stranden.

Het is de verklaring voor de dumpprijzen, waarmee Turkije-vakanties momenteel aan de man worden gebracht, maar het publiek lijkt daarvoor niet meer gevoelig.

Vakantiegangers kiezen weer massaal voor Spanje, Griekenland en Portugal, Cyprus en Italië. Naar die vliegbestemmingen dreigt echter een ernstig tekort aan vliegtuigstoelen, omdat de Turkse maatschappijen, die normaal gesproken vakantiegangers uit ons land voor spotprijzen naar de zon brachten, zonder boekingen aan de grond staan.

"De extra aanvragen van vluchten door reisorganisaties bij met name Transavia en Martinair worden maar voor een heel klein percentage gehonoreerd. Sommige Griekse bestemmingen zijn hierdoor al praktisch uitverkocht", zegt directeur Hans Mosselman van reisorganisatie Sudtours, die aanvoert dat ook het faillissement van Dutchbird debet is aan de tekorten.

Vakantiegangers lijken bovendien al na enkele jaren van sterk groeiende populariteit uitgekeken op de 'alles inclusief'-vakanties met zogenaamd onbeperkt eten en drinken.

Tot nu toe werden acht procent minder zomervliegvakanties geboekt. Ook de wintervakanties naar sneeuw of zon bleven dit seizoen met acht procent achter.

Binnen Europa zijn Griekenland (+23%), Portugal (+16%) en Spanje (+13%) wel populairder dan vorig jaar.

Wat betreft vliegbestemmingen buiten Europa zijn Sri Lanka (+438%), Thailand (+21%), China (+18%) en Maleisië (+25%) voorlopig favoriet. De populariteit van het Verre Oosten is daarmee 10% gegroeid.

De cijfers blijken uit de boekingsstatistieken die voor het Algemeen Nederlands Verbond van Reisondernemingen (ANVR) worden bijgehouden door TNS NIPO.