Monday, March 20, 2006

nieuws

Buitenland

ma 20 mrt 2006, 07:02
Zware cycloon teistert Australische kust
CAIRNS - De zware cycloon Larry heeft maandag grote schade aangericht langs de noordoostelijke kust van Australië. Veel daken en bomen zijn aan het natuurgeweld ten prooi gevallen. Een onbekend aantal mensen is gewond geraakt, maar niemand is er ernstig aan toe. De weerkundige dienst spreekt desondanks van „een zeer ernstige bedreiging”.


Een vliegtuigje ligt maandag op zijn kop op het vliegveld van Cairns nadat de zware cycloon Larry voorbij is getrokken.
Foto: EPA

Dat berichtten Australische media.

Larry bereikte de kust bij de stad Cairns, een belangrijk toeristenoord. Met windsnelheden tot 290 kilometer per uur viel de cycloon op dat moment in de vijfde en zwaarste categorie. Dat is een klasse zwaarder dan de cycloon Tracy, die in 1974 de Noord-Australische stad Darwin grotendeels verwoestte en enkele tientallen mensenlevens eiste.

Boven land verloor de storm iets van haar verwoestende kracht. Toch kan Larry volgens meteorologen tot honderden kilometers landinwaarts grote schade veroorzaken. In sommige kustplaatsen is bij een derde van de gebouwen het dak afgerukt. Sommige huizen zijn volgens de autoriteiten volledig ingestort onder de kracht van het natuurgeweld.


Deze satellietfoto van zondag toont cycloon Larry die de noordoostelijke kust van Australië bereikt.

Vooral het 9000 zielen tellende stadje Innisfail heeft het zwaar te verduren gekregen. De helft van de gebouwen is zwaar beschadigd. De politie kreeg duizenden noodoproepen, maar kon daaraan nauwelijks gehoor geven omdat de agenten het politiebureau niet konden verlaten. Burgemeester Neil Clarke zei dat zijn stad „volledig is verwoest”.

De autoriteiten in de staat Queensland zijn op het ergste voorbereid. „We zijn zeer bezorgd, het is de zwaarste cycloon die we in tientallen jaren hebben meegemaakt”, aldus de premier van Queensland, Peter Beattie tegen de Britse omroep BBC. Duizenden inwoners van het kustgebied zijn gevlucht. De politie heeft toestemming mensen desnoods onder dwang te evacueren.

De reddingsdiensten vergelijken Larry met de zware orkaan Katrina, die vorige zomer enorme verwoestingen aanrichtte aan de zuidkust van de Verenigde Staten en daarbij zeker 1300 slachtoffers maakte. De chef van de Australische rampenbestrijdingsdienst zei maandag dat vooral overstromingen voor veel gevaar kunnen zorgen


( opmerking; het gekke is dat deze cycloon erg veel emnsen compleet verrast heeft. wel is door direct ingrijpen van de plaatselijke hulpdiensten daar erg goed gereageerd omdat er niet getwijfeld is om mensen direct te evacueren.
vele tuinduizenden mensen zijn reeds op de vlucht.
dit is slechts een van de eerste superstorms die komen gaan.
Binnen 5 jaar zullen stomren van met ruim 400 kilometer per uur over Moeder AArde razen welke zo veel schade zullen veroorzaken dat volledige herbouw noodzakelijk is maar zeker gekeken zal moeten worden naar de bestaande architectuur van onze mensheid.
past de mens zich nu niet aan dan zal Moeder natuur dat doen voor ons met alle gevolgen van dien.
tja wie niet luisteren wil zal voelen..............))