Friday, March 31, 2006

aardbeving treft Iran

Tientallen doden bij aardbeving Iran

Uitgegeven: 31 maart 2006 06:34
Laatst gewijzigd: 31 maart 2006 10:24

TEHERAN - Het dodental van de aardbeving vrijdagochtend in het westen van Iran is gestegen naar bijna vijftig. Dat heeft de staatsradio gemeld. Ruim achthonderd mensen raakten gewond. Het aantal slachtoffers kan nog oplopen.

De provincie Lorestan werd in de vroege ochtenduren getroffen door een aardschok met een kracht van 6,0 op de schaal van Richter. Ook waren er flinke naschokken. Hulpverleners zijn naar het rampgebied gestuurd. De meeste gewonden zijn overgebracht naar ziekenhuizen in de steden Boroujerd en Doroud.


Tussen Boroujerd en Doroud zijn in zeker veertig dorpen verwoestingen aangericht. Daar is 10 tot 90 procent van de huizen beschadigd, aldus de staatstelevisie. Anderen spreken van veel schade in minstens tweehonderd dorpen.

Paniek

Volgens de Iraanse televisie viel in Doroud de stroom uit na de beving. Mensen renden in paniek de straat op en brachten de koele nacht in parken door. Er is dringend behoefte aan dekens, tenten en medische hulpmiddelen.

In 2003 kwamen 40.000 mensen om toen de oude stad Bam door een aardbeving werd getroffen. Een jaar later kostte een aardbeving in het zuiden van Iran vierhonderd mensen het leven. Afgelopen weekeinde nog deed zich in een dunbevolkt gebied in het zuiden van het land een beving voor, met een kracht van 6,0 op de schaal van Richter. Een persoon kwam om.