PARIJS - Ongeveer driehonderd jongeren zijn donderdag gearresteerd na betogingen tegen de Franse regering. Dat heeft de Franse minister van Binnenlandse Zaken Sarkozy in de nacht van donderdag op vrijdag gezegd. In de hoofdstad Parijs, maar ook elders kwam het tot botsingen met de oproerpolitie. Sarkozy zei dat alleen in Parijs al 180 mensen zijn opgepakt.
Relschoppers gooiden stenen, flessen en vuilnisbakken naar de politie
Bij de ongeregeldheden raakten bijna zestig agenten gewond. Een deel van hen moest zich in een ziekenhuis laten behandelen. De jongeren demonstreerden tegen de plannen van de regering om het ontslagrecht voor jonge werknemers te versoepelen.
Parijs
In Parijs kwam het op het eind van de demonstratie tot botsingen met lieden die, volgens studenten en politie, niets met de actie te maken hadden. Ze zouden er louter op uit zijn rellen te schoppen.
Vuilnisbakken
Enkele honderden gemaskerde relschoppers gooiden ruim anderhalf uur lang stenen, flessen en vuilnisbakken naar de politie, voordat de agenten ingrepen. De politie kwam pas in actie toen de laatste echte demonstranten weg waren.
Sarkozy
Sarkozy bracht in de nacht van donderdag op vrijdag een bezoek aan een politiebureau in Parijs. Hij bedankte de agenten voor hun inzet en zei dat extreemrechtse en extreemlinkse jongeren voor de chaos verantwoordelijk waren.
Ook in Toulouse was het onrustig
Ook in Toulouse was het onrustig. Voor- en tegenstanders van de plannen gingen in de Zuid-Franse stad met elkaar op de vuist. Het ministerie van Binnenlandse Zaken schatte het aantal demonstranten donderdag in heel Frankrijk op 247.500, de organisatie sprak over een half miljoen deelnemers. Voor zaterdag staat opnieuw een massale demonstratie in Parijs op stapel na eerdere betogingen op 7 februari en 7 maart.
De protesten zijn gericht tegen een voorstel van de regering van premier De Villepin om het voor bedrijven makkelijker te maken om jonge werknemers zonder opgaaf van reden te ontslaan. De regering gaat ervan uit dat werkgevers daardoor eerder jongeren in dienst zullen nemen. De maatregel moet de torenhoge jeugdwerkloosheid in Frankrijk terugdringen.
Tegenstanders menen echter dat het zogenoemde jongerencontract starters op de arbeidsmarkt te lang in onzekerheid houdt. De kwestie leidt al weken tot hevige protesten. Afgelopen weekeinde bezette een groep studenten de Parijse Sorbonne-universiteit, die uiteindelijk door de oproerpolitie met harde hand werd ontruimd. De vakbonden en de linkse oppositie steunen het verzet.