Thursday, August 27, 2009

What goes around wil........ ( nu.nl)

‘Mensen wandelen van nature in cirkeltjes’


AMSTERDAM – Als mensen geen oriëntatiepunten hebben, zijn ze niet of nauwelijks in staat om in een rechte lijn te lopen. Dat blijkt uit een nieuw wetenschappelijk onderzoek.
Wetenschappers van het Duitse Max Planck Instituut gaven negen wandelaars de opdracht om in een rechte lijn door een vreemde omgeving te wandelen.

Zes proefpersonen trokken door een dicht bebost gebied in Duitsland, terwijl drie wandelaars door de Sahara in Tunesië moesten lopen.




Alle deelnemers aan het experiment droegen een GPS-ontvanger, zodat hun looplijn nauwkeurig in kaart kon worden gebracht.

Uit het onderzoek bleek dat de meeste wandelaars er niet in slaagden om rechtuit te blijven lopen. Ze kruisten zelfs al snel hun eigen pad weer en liepen dus in feite rondjes.


Verdwaald

De resultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Current Biology.

Volgens de onderzoekers bewijst het experiment dat mensen zonder oriëntatiepunten meestal in cirkeltjes blijven lopen.

Dat zou ook verklaren waarom omgekomen wandelaars vaak worden teruggevonden op kleine afstand van het punt waarop ze de weg kwijtraakten.

Tijdens het experiment liep echter niet iedereen rondjes. Proefpersonen die door heldere weersomstandigheden een onafgebroken uitzicht op de zon hadden, slaagden er wel in om in een min of meer rechte lijn te blijven lopen.


Blinddoek

Een vervolgexperiment waarbij geblinddoekte wandelaars in een rechte lijn moesten lopen, onderstreepte het belang van de zon als oriëntatiepunt nog eens.

Zonder zicht lukte het geen enkele deelnemer om een rechte lijn aan te houden.

De afwijking in de looplijn van de wandelaars verschilde per keer. Soms dwaalden ze af naar links en soms naar rechts. Dat zegt volgens de wetenschappers iets over de oorzaak van het fenomeen.


Hersenfoutjes

“Het feit dat mensen vaak in cirkels lopen wordt dus niet veroorzaakt doordat hun ene been sterker of langer is dan het andere”, aldus Souman tegen persbureau Reuters. “Het is waarschijnlijk het resultaat van toenemende onzekerheid over wat rechtuit is.”

“Kleine foutjes in de zintuiglijke informatie over de looprichting stapelen zich op”, zo verklaart de onderzoeker. “Daardoor hebben mensen het gevoel dat ze rechtuit lopen, maar ondertussen dwalen ze af naar links of naar rechts.”