Monday, August 24, 2009

Griekeland brand...( de morgen.be) Athene bedreigd..)



Felle bosbranden bedreigen Athene

De Acropolis met op de achtergrond de dreigende brandhaarden.


DM update Ook vanmorgen is het bestrijden van de bosbranden rond Athene volgens de brandweer erg moeilijk en gevaarlijk. Het vuur woedt op verschillende fronten. Er zijn honderden brandhaarden die door de wind op enkele minuten tijd in een reusachtige muur van vlammen veranderen en alles op hun weg vernielen.

Wind wakkert aan
Vanmorgen werden twaalf blusvliegtuigen en negen helikopters ingezet. "We moeten snel zo veel mogelijk vluchten uitvoeren, voordat de wind aanwakkert", zei een piloot van een blusvliegtuig op de radio. De mogelijkheid van een uitgestrekte brand in het centrum van Athene werd door experts van de brandweer uitgesloten.

Ook op eilanden
Niet alleen ten noorden van Athene woeden branden, maar ook op de eilanden Zakynthos, Skyros en Euboea en ten westen van Athene bij Porto Germeno.

De meteorologen waarschuwden vandaag opnieuw voor sterke wind. In het oosten van Athene werd de hemel verduisterd door rookwolken. Talrijke mensen klagen over ademhalingsmoeilijkheden.

Meer hulp uit buitenland
Ondertussen komt er meer hulp uit het buitenland. Maandag worden twee bijkomende blusvliegtuigen uit Frankrijk verwacht. Nu zijn al twee toestellen uit Frankrijk, twee uit Italiƫ en een helikopter uit Cyprus ingeschakeld.

Ondanks een politiebevel tot evacuatie bleven de meeste bewoners van de bedreigde dorpen ook maandag in hun huizen om hun hebben en houden te vrijwaren voor de vlammen.

Plunderingen voorkomen
Het leger is inmiddels ook beginnen patrouilleren om de vuurhaarden in de gaten te houden maar ook om plunderingen te voorkomen.

Evacuatie
Alle tienduizend bewoners van Agios Stefanos, ongeveer twintig kilometer ten noordoosten van Athene, moesten op last van de autoriteiten hun wijk verlaten. Zaterdag al werd de noodtoestand rond Athene uitgeroepen.

De vuurzee, die wordt aangewakkerd door harde wind, heeft al duizenden hectaren bos, landbouwgronden, olijfboomgaarden en tientallen huizen verwoest.

De brand brak vrijdagavond uit in de buurt van het dorp Grammatiko en het historische Marathon, veertig kilometer ten noordoosten van Athene. Vermoed wordt dat de brand werd aangestoken. In het weekeinde breidde het vuur in de regio Attika zich snel uit. Zondagmorgen werden woningen in de Atheense buitenwijken Drafi, Pikermi en Pallini in de as gelegd.

Geen goed rampenplan
Bewoners van bedreigde huizen probeerden hun bezit te beschermen door met tuinslangen water te sproeien en met takken de vlammen uit te slaan. Velen klaagden over de afwezigheid van de brandweer. Plaatselijke bestuurders beschuldigden de regering ervan geen goed rampenplan te hebben.

"We staan voor een zware beproeving", zei premier Costas Karamanlis. Het zijn de hevigste branden in Griekenland sinds 2007, toen 65 mensen omkwamen in een tien dagen durend inferno. (lb)