Monday, August 17, 2009

KNMI report Bill. Ana en Claudette

Hurricane Bill en de tropische depressies Ana en Claudette

17 augustus 2009 - Het centrum van de eerste tropische seizoensstorm Ana is maandag iets ten noorden langs de Nederlandse Antillen getrokken. Ana veroorzaakte daar wind en regen, naar schatting zo'n 100 mm. De aandacht van de meteorologen richt zich nu op Bill, inmiddels de eerste hurricane van het seizoen.

Verwachte trekrichting tropische depressie Ana (zie voor actuele kaartjes onder Externe links)
Bill groeit naar verwachting uit tot een zware hurricane van klasse 3 met gemiddelde windsnelheden tussen 178 en 210 km/uur. Bill vormt geen bedreiging voor de Antillen en trekt daar ver ten noorden langs om naar het noorden af te buigen. Waarschijnlijk blijft Bill de komende dagen boven zee.

Ana trekt als tropische depressie verder over Haiti om vervolgens ten noorden van Cuba richting Florida te trekken. De depressie neemt niet verder in kracht toe. Opmerkelijk is ook het plotselinge ontstaan van Claudette afgelopen zondag uit een buiencluster boven de Golf van Mexico. Claudette trekt inmiddels als tropische depressie met veel regen (lokaal 250 mm) over Alabama en Mississippi maar neemt boven land verder in kracht af.

Het hurricane-seizoen, dat officieel op 1 juni is begonnen is met Ana erg laat op gang gekomen. De komst van een nieuwe El Niño draagt ertoe bij dat er dit jaar in het Caribisch gebied minder tropische orkanen en stormen zullen ontstaan dan gebruikelijk was de afgelopen 13 jaar. De verdere vooruitzichten voor het Atlantische orkaanseizoen zijn dan ook gunstig: El Niño is verschenen, en de zeewatertemperatuur in het gebied waar ze ontstaan en groeien ligt wat lager dan normaal. Beide effecten onderdrukken het aantal orkanen (Zie ook Nieuws- El Niño keert terug).