Tuesday, August 18, 2009

Hittewaarschuwingen Europa.. ( knmi)

Hittewaarschuwingen in Europa

Tropische lucht ook op weg naar ons land

18 augustus 2009 - In verscheidene Europese landen zijn hittewaarschuwingen van kracht. De tropische lucht bereikt de komende dagen ook ons land. Donderdag wordt een overgangsdag waarbij onweer alweer snel en tijdelijk een einde maakt aan de hitte.

Code oranje vanwege de hitte in Europa (zie actueel onder meteoalarm.eu)
Voor het zover is wijzen ook onze thermometers op veel plaatsen meer dan 30 graden aan, lokaal zelfs ruim daarboven. De nacht van woensdag op donderdag belooft zeer zwoel te worden met minimumtemperaturen van circa 20 graden. Onweer brengt uiteindelijk verkoeling waarna het weekeinde tijdelijk aangenamere temperaturen biedt.

De website www.meteoalarm.eu kleurt deze week in verschillende landen oranje vanwege de hitte. In Frankrijk zijn de afgelopen dagen temperaturen gemeten tussen 35 en 40 graden, de hoogste van deze zomer. Volgens Météo France duurt de hittegolf in het zuiden met ook 's nachts zomerse temperaturen van circa 25 graden voort. Ook in Spanje is het opnieuw heet. Zelfs in het noorden van het Iberisch schiereiland worden temperaturen van ruim boven de 35 graden gerapporteerd (zie meteoalarm voor een actueel en regionaal overzicht van de hittewaarschuwingen in Europa).

In ons land is het dit jaar nog meegevallen met de warmte. De Bilt wacht zelfs nog op zijn eerste tropische dag, maar dat lijkt dus nu te gebeuren. Op andere plaatsen is de 30 graden al vaker gemeten. De 2e en 3e juli waren op veel plaatsen tropisch met 31,8 graden in Arcen. Ook 6 augustus was op een aantal plaatsen tropisch met 32,0 graden in Hoek van Holland. De 15e augustus wees de thermometer in Westdorpe 30,0 graden aan.