Saturday, August 22, 2009

Noodweer Nederland... ( nos.nl)


Door het noodweer dat gisteravond over Nederland trok, zijn twee mensen om het leven gekomen.

In Goirle werd een vrouw van 56 op straat getroffen door de bliksem. En in Uitgeest kwam een 42-jarige man om het leven toen hij van het dak van zijn schuur viel; hij stond daar omdat het water niet goed wegliep.

Verder raakte een onbekend aantal mensen gewond bij verkeersongelukken door het noodweer. Op verschillende plaatsen, vooral in het zuiden van het land, sloeg de bliksem in huizen in en kwamen kelders en straten onder water te staan.

Efteling
Ook is er volgens de politie een aantal daken ingestort. Kaatsheuvel, waar ook familiepark de Efteling is gevestigd, stond grotendeels blank. Ook het centrum van Woerden is vol water gelopen.

Volgens het KNMI, dat een weeralarm had uitgegeven, gingen de onweersbuien gepaard met zeldzaam veel bliksem: binnen vijf minuten waren in een klein gebied 500 ontladingen. Zoiets gebeurt hooguit een keer per jaar.

In Zundert sloeg de bliksem in in een boerderij, waardoor brand uitbrak. Hierbij ging een stal verloren. De tientallen stuks vee die erin stonden konden worden gered.

Het noodweer was het hevigst in Midden- en West-Brabant. Maar ook Den Haag had te kampen met veel wateroverlast.

Ford-fabriek
Gistermiddag hadden ook Noord-Frankrijk, Walloniƫ en Vlaanderen last van zware onweersbuien.

In het Belgische Genk is door zware regenval bij de Ford-autofabriek het dak ingestort van de fabriekshal waar de grote persen zich bevinden. De werknemers zijn geƫvacueerd.

De buien namen zo rond 20.30 uur in hevigheid af, en het weeralarm werd anderhalf uur later ingetrokken.