Monday, March 19, 2007

Pensioensgeld word als belegging gestoken in wapenbedrijven, ook overheden wereldwijd mogen verantwoording af leggen. ( WAR OF GOODNES)

Kamer wil openheid persioenbeleggingen 19-03-07



Pensioenfondsen moeten snel openheid van zaken geven over hoe ze hun vermogen beleggen, vinden PvdA, CDA en SP.

De partijen komen met deze eis nadat het tv-programma Zembla zondagavond bekendgemaakt had dat Nederlandse pensioenfondsen miljoenen euro's beleggen in omstreden wapenbedrijven.

Via beleggingsfondsen financieren de pensioenfondsen bedrijven die clusterbommen en verboden landmijnen produceren. In 2006 werd 229 miljoen euro gestoken in fabrieken in de VS waar clusterbommen worden gemaakt, aldus Zembla.

In hetzelfde jaar staken de fondsen 59 miljoen euro in mijnenfabrieken. Ook gaat geld naar bedrijven die het niet zo nauw nemen met kinderarbeid en het milieu. Onder meer de grote fondsen ABP, PGGM en het Spoorwegpensioenfonds beleggen in de Amerikaanse wapenindustrie.

Kamerleden Depla van de PvdA en Van Velzen van de SP willen dat de overheid pensioenfondsen verplicht hun investeringen openbaar te maken.

“Als je werknemers verplicht deel te nemen aan zo'n fonds, dan hebben zij er recht op te weten waar hun geld heen gaat”, zegt Depla. Van Velzen wenst een 'ethische code' voor fondsen.

Ook CDA-Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt dringt aan op openheid van de pensioenfondsen over hun beleggingen, zodat "maatschappelijke controle" mogelijk wordt. Omtzigt denkt aan een code die in samenspraak met de deelnemers aan het pensioenfonds wordt opgesteld.

Geen verbod
De pensioenfondsen zeggen dat hoewel Nederland het internationale landmijnenverdrag heeft ondertekend, er geen verbod bestaat op deze investeringen.

"Onze strategie is om een aantrekkelijk rendement te maken en de ondernemingen die in de wapenindustrie opereren laten soms een aantrekkelijk rendement zien," zegt directeur beleggingen Munsters van het ABP.

"Clustermunitie is verwerpelijk wapentuig, maar we hebben voor ons zelf geen richtlijnen die ons verbieden om daarin te beleggen."

Intern besproken
Voorzitter Alders van het pensioenfonds voor de zorgsector PGGM laat weten dat intern over de controversiƫle beleggingen wordt gesproken en dat hij niet uitsluit dat de conclusie wordt dat "wij dat niet meer moeten doen".

Voorzitter Nikkels van het Spoorwegpensioenfonds zegt dat zijn fonds "op voorhand geen bedrijven uitsluit. Ook geen wapenfabrikanten".

De Vereniging van Bedrijfstakpensioenfondsen liet weten dat de betreffende fondsen hun maatschappelijke rol serieus nemen.

"De Nederlandse pensioenfondsen werken continu aan de aanscherping van hun principes. Veel fondsen hebben een beleid rond maatschappelijk verantwoord beleggen, dat ze in de dagelijkse praktijk zo goed mogelijk uitvoeren."