Thursday, March 29, 2007

Bavianen blijven hoog en droog zitten.. ( tja voorbode..?)

Bavianen Dierenpark Emmen trekken landelijke aandacht
EMMEN - Heel Nederland lijkt zich bezig te houden met de in paniek geraakte mantelbavianen van Dierenpark Emmen. De 120 apen zitten vanaf maandag op een rots. Waar de apen van geschrokken zijn, is niet bekend.


„Zo'n beetje alle landelijke kranten zijn hier geweest. Ook radio- en televisiestations komen langs”, zei donderdag een woordvoerster van het park. Ook in België en Duitsland hebben de apen inmiddels de aandacht getrokken.

Het park is deze week bezocht door een paragnost en een dierentolk. Ook sturen belangstellenden mailtjes waarin ze mogelijke oorzaken noemen voor de paniek. We horen van alles. Het zou kunnen liggen aan de voorgenomen verhuizing van het park, ufo's, aardschokken, de overgang van de winter- naar de zomertijd of mogelijk is er een natuurramp in aantocht”, zegt de woordvoerster.

Het park is dankbaar voor de adviezen, maar bekijkt het puur wetenschappelijk. „Als er een extreme situatie is, slaan de bavianen alarm. Het is een soort massahysterie”, aldus de woordvoerster. Eten doen de dieren wel. Ze worden ook iets beweeglijker. Daaruit blijkt dat ze meer vertrouwen krijgen. „Als er één mannetje over de dam is, komt ook de rest vanzelf naar beneden.”

De bezoekersaantallen zijn volgens de woordvoerster niet gestegen. „Wel lopen veel abonnementshouders speciaal even binnen om naar de apen te kijken.”