Monday, March 19, 2007

afname wereldbevolking in zicht

Opnieuw minder kinderen geboren

Uitgegeven: 19 maart 2007 10:42
Laatst gewijzigd: 19 maart 2007 11:53

AMSTERDAM - Een daling van het aantal vrouwen in de vruchtbare leeftijd heeft er vorig jaar opnieuw toe geleid dat er minder kinderen werden geboren. Nederland telde 185 duizend borelingen, twintigduizend minder dan in 2000. Dat blijkt maandag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De daling van het aantal geboorten zal de komende jaren doorzetten, verwacht het CBS. Het aantal kinderen per vrouw is de afgelopen jaren stabiel gebleven op gemiddeld 1,8 kind per vrouw.


Stijgende lijn

Het percentage vrouwen dat kinderloos blijft, vertoont een stijgende lijn. Van de vrouwen die nu rond de 70 jaar zijn, heeft tien procent geen kinderen gekregen. In de leeftijdscategorie rond de 50 jaar is vijftien procent kinderloos. Het CBS verwacht dat twintig procent van de huidige generatie kinderloos blijft.

Vooral hoogopgeleide vrouwen blijven zonder nageslacht. Eén op de vier hoogopgeleide vrouwen krijgt geen kinderen. Bij lager opgeleide vrouwen gaat het om één op de tien. Oorzaak is dat hoogopgeleide vrouwen vaker een carrière verkiezen boven het moederschap.