Thursday, March 29, 2007

Oorzaak heeft gevolg

Ruimteafval mist vliegtuig
Santiago, 29 maart. Het scheelde maar twintig seconde of een Airbus van van de Chileense luchtvaartmaatschappij LAN Chile was maandag getroffen door iets wat uit de ruimte naar beneden kwam.
Vliegtuig van LAN.
(www.lan.com)
Archief:overzicht - Meer buitenlands nieuws

print artikel mail artikelWat precies is nog onduidelijk. Een vandaag gepubliceerd persbericht van LAN Chile stelt dat de piloot, die boven de Stille Oceaan vloog en onderweg was naar Nieuw-Zeeland, ‘visueel contact maakte met gloeiende brokstukken op enkele kilometers afstand’.

De Nieuw-Zeelandse luchtvaartautoriteiten vermoeden dat het materiaal afkomstig is van het Russische bevoorradingsruimteschip Progress M-58 dat eerder dan gepland naar de aarde zou zijn teruggekeerd. Het Russische federale ruimtevaartagentschap zei gisteren echter dat het ruimteschip, dat in tegenstelling tot de meeste satellieten over motoren beschikte, geheel volgens schema naar de aarde is teruggekeerd – twaalf uur later dan het moment waarop het bijna-ongeluk plaatsvond – en dat luchtvaartmaatschappijen vooraf op de hoogte waren gesteld.

De ruimte raakt steeds voller. Dus gebeurt het vaker dat schroot van overjarige satellieten naar de aarde terugvalt. Niet al dat materiaal verbrand in de dampkring. Jaarlijks gebeurt het zo’n 150 keer dat ruimteafval op aarde terechtkomt. De autoriteiten kiezen als dat enigszins kan voor een zorgvuldig begeleide terugkeer. Vaak gebruiken ze de Stille Oceaan, vanwege zijn grootte, als prullenbak. Tweederde van het ruimteafval is echter niet gepland, al wordt die rommel meestal wel zorgvuldig in de gaten gehouden.

Deskundigen van het Amerikaanse ruimtevaartcentrum NASA bevestigen de Russische lezing. NASA heeft van zijn Space Surveillance Network geen meldingen gekregen van neerkomende satellieten. De kans dat het gaat om een uiteenvallende meteoriet is daarom groot, zei Nicholas Johnson tegen persbureau AP. Dagelijks wordt de aarde bekogeld door ongeveer vijftig meteoroïden. De meeste verbranden bij binnenkomst in de dampkring. (AP)