Saturday, March 17, 2007

De enige waarheid komt boven! deze man heeft gelijk lees maar eens..

Het is mijn plicht te protesteren tegen de CO2-gekte

AMSTERDAM - In de krant staat dat we de warmste winter in 120 jaar beleven en dat de oorzaak daarvan moet worden gezocht in de verhoogde uitstoot van CO2. Echter het CO2-gehalte is in 50 jaar 100 parts per miljoen gestegen en dat is 0,01 procent. Er spelen echt andere krachten een rol. Bestuurders die fondsen willen verwerven (ook Rijkswaterstaat) voor hun onderzoeken en hun politieke stokpaardjes. Als burger beschouw ik het als mijn plicht daartegen te protesteren'.


Gewone lucht bestaat voor ongeveer 78% uit stikstof, 21% uit zuurstof en 377 ppm (0,03%) uit CO2. Zuurstof 600 miljoen jaar geleden werd het huidige gehalte bereikt. Men dacht voorheen dat die tweede stijging heel plotseling ging, maar nieuw bewijs laat zien dat het stijgen geleidelijker ging dan voorheen gedacht. De bevindingen zijn mogelijk gemaakt door gebruik te maken van nieuwe hulpmiddelen bij het zoeken naar fossielen van micro-organismen. Ze worden in de eerstvolgende editie van Science gepubliceerd.

Volstrekt zeker is dat door menselijke activiteiten er de afgelopen eeuw meer CO2, en waarschijnlijk ook andere gassen met een broeikaseffect in de atmosfeer zijn gekomen dan voorheen. De gemeten hoeveelheid CO2 in de atmosfeer is sinds de industriƫle revolutie gestegen van ca 270 naar ca 370 ppm. 0,03% Vooral kooldioxide, ontstaan bij de verbranding van fossiele brandstoffen, is hierbij een belangrijke factor, maar ook een aantal andere broeikasstoffen wordt door de mens in de atmosfeer gebracht.

Of er inderdaad gevolgen zijn voor het klimaat en dat er door toedoen van de mens zich een verschuiving aan het voltrekken is, is onderwerp van een stevige discussies tussen aanhangers en critici van deze theorie. Het Nederlandse KNMI ging per 1 januari 2004 mee met de klimaatsveranderingstheorie, ondanks zijn terughoudendheid op dit punt. Critici stellen dat de invloed van de zon(neactiviteit) op het weer (en het klimaat) vele malen groter is dan die van de mens. Ook wijzen zij er op dat in het voorbijgegane eeuwen er vaker perioden van warmere en koudere weersgesteldheden zijn geweest. Een en ander zou kunnen blijken uit de vele wintertaferelen die schilders in een bepaalde periode van de Middeleeuwen, hebben vervaardigd.

Bert van den burg

bertvandeburg@hetnet.nl