Monday, May 19, 2008

Prins Bernhard slimmer dan menig mens dacht ( zie ook eerder geplaats stuk over rouwkaart Prins Bernhard... Achterkant van olifant betekende lak aan..

Prins liet Den Uyl op het vliegveld staanDe zoete wraak van prins BernhardPrins Bernhard had in 1980 blijkbaar een kleine rekening te vereffenen met Joop den Uyl....


Ex-premier Dries van Agt vertelt in zijn biografie Tour de Force dat in 1980 een vliegtuigje naar Belgrado vertrok om de begrafenis bij te wonen van maarschalk Tito. Het toestel werd bestuurd door prins Bernhard en afgesproken was dat ook Joop den Uyl, intussen oppositieleider, mee zou reizen.

Voor prins Bernhard was dit de kans om zijn gram te halen na de Lockheed-affaire. In die tijd was Den Uyl premier en hij bepaalde dat Bernhard wegens het aannemen van steekpenningen van vliegtuigbouwer Lockheed geen legeruniform meer mocht dragen.
Te laatToen Den Uyl niet op het afgesproken tijdstip, klokslag half één, in het vliegtuigje naar Belgrado zat, zette de prins het toestel toch in beweging.

Van Agt: "En ja hoor, terwijl we nog over de startbaan gingen zag ik de auto van Joop aankomen. Als we één minuut hadden gewacht, had Joop het gehaald. Ik riep: 'Daar is ie !' Volgens mij hebben we niet geroepen: 'Stoppen met dat ding', wat we hadden kunnen doen. De piloot zat te glunderen van voldoening."