Monday, May 26, 2008

Naschokken China zorgen nog voor immense schade.. ( bron Ad)

Nieuw natuurgeweld dreigt


PEKING - China maakt zich op voor nieuwe schade in het aardbevingsgebied in Sichuan, nu de oevers van tientallen door aardverschuivingen gevormde meren op knappen staan. Stroomafwaarts van het totaal vernielde stadje Beichuan zijn al 100.000 mensen geƫvacueerd.

Een vrouw met haar kind in een vluchtelingenkamp in Sichuan. FOTO EPA
Als het nieuw gevormde meer, Tangjiashan, niet snel wordt leeggemaakt, dreigen nog eens 700.000 ontheemden die in tenten wonen te verdrinken.

Instortende bergen en aardverschuivingen hebben in de waterrijke provincie op tientallen plaatsen zogenaamde ‘aardbevingsmeren’ veroorzaakt, waarin rivieren en bergbeken zich ophopen. In heel China zijn na de aardbeving problemen met meer dan 2300 overvolle waterreservoirs, zwakke dammen en droogstaande rivieren, maakte het ministerie van Water gisteren bekend.

Het waterpeil in het Tangjiashan-meer steeg de afgelopen dagen alarmerend snel door de niet aflatende waterstroom uit de Jian-rivier. Chinese soldaten willen met dynamiet plaatsen in de oever opblazen om het meer gecontroleerd te laten leeglopen, maar door het slechte weer en nieuwe schade aan de wegen na een stevige nabeving zondagmiddag, zijn de meren niet goed bereikbaar. Met een pakket van tien kilo dynamiet op de rug liepen de soldaten erheen. Russische vliegtuigen hebben gistermiddag graafmachines gedropt. Daarmee kan een kanaal worden gegraven om het meer te ontlasten.

Sichuan kan het risico niet nemen dat voor vandaag voorspelde onweers- en regenbuien de meren doen overlopen. Het stijgende water heeft al enkele dorpen met huizen die ongeschonden uit de ramp zijn gekomen onder water gezet.

Door de ramp zijn tot nu toe miljoenen huizen vernield. Door de naschok van zondag stortten nog eens 71.000 woningen in. In totaal zijn meer dan vijf miljoen mensen dakloos. Er zijn voor hen niet genoeg tentenkampen. De provincie Sichuan heeft de eerste groepen van duizenden mensen overgebracht naar andere provincies. Als de meren zouden overstromen komt Sichuan zeker ruimte te kort om ontheemden onder te brengen.