Thursday, May 29, 2008

Jakartamaakt zich op voor overstromingen... ( morgen.be)

Jakarta dreigt volgende week te overstromen

Jakarta dreigt volgende week te overstromen door een uitzonderlijk hoog springtij. Daarvoor heeft de Wereldbank gewaarschuwd. In november steeg het water in de Indonesische hoofdstad op sommige plaatsen al tot 1,70 meter, maar volgende week zou het water nog hoger kunnen komen te staan, aldus Hongjoo Hahm, infrastructuur-expert van de Wereldbank.

Klimaatverandering
Jakarta zakt elk jaar zes centimeter door overmatige onttrekking van grondwater. In de laatste dertig jaar is de stad zo zeker twee meter dieper komen te liggen. De Indonesische archipel heeft een zeer hoge uitstoot van broeikasgassen, maar dreigt tegelijkertijd een van de grootste slachtoffers te worden van klimaatverandering door overstromingen van kustplaatsen als Jakarta.

Dijk
In de baai bij de hoofdstad moet uiteindelijk een dijk verrijzen naar Nederlands voorbeeld, maar dat project moet nog gefinancierd worden. Het uitzonderlijk hoge waterpeil wordt deels veroorzaakt door de aantrekkingskracht van de maan en deels door een afwijking in de hoogte van de zeespiegel door de luchtdruk, zei Ham. (novum/gb)