Monday, May 26, 2008

Dodental aardbeving Colombia is opgelopen tot 14

Al veertien doden na aardbeving in Colombia

Na de aardbeving met een kracht van 5,6 op de schaal van Richter is het aantal slachtoffers in het centrum van Colombia opgelopen tot veertien. Minstens 65 mensen raakten bij de aardschok van zaterdag gewond, berichtte televisiezender Caracol onder aanhaling van het Rode Kruis in de hoofdstad Bogota. Ongeveer 9.000 mensen zijn door de aardbeving getroffen, die ook in het zuidwesten van het land schade heeft aangericht.

Dodelijke grondverschuivingen
De doden vielen door steenslag en grondverschuivingen op de drukke verkeersweg van Bogota naar Villavicencio, de hoofdstad van de provincie Meta. Verschillende voertuigen werden daar door grote rotsblokken verpletterd. Het ergst werden de stadjes Quetame en Calvario bij Bogota getroffen. In Quetame liep 70 procent van alle gebouwen schade op. In totaal werden 363 gebouwen verwoest. In de hoofdstad zelf en andere steden in de regio brak paniek uit.

Goed voelbaar
Het epicentrum bevond zich op ongeveer 55 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad. Omdat de beving zich op geringe diepte van 3,9 kilometer voordeed, was de aardschok erg goed voelbaar. Minstens drie krachtige naschokken joegen de mensen steeds opnieuw de stuipen op het lijf.

Branden uitgebroken
In de hoofdstad braken minstens twee branden uit, een in een winkelcentrum, een tweede in een televisiestation. Ook hebben vele gebouwen, waaronder een aantal hotels, scheuren in de muren opgelopen, luidde het voorts. Tijdelijk vielen ook alle telefoonverbindingen uit, zei minister van Binnenlandse Zaken Carlos HolguĂ­n. In kleinere plaatsen, die dichter bij het epicentrum lagen, stortten volgens eerste gegevens minstens 40 huizen in. In Bogota en de omliggende kleinere steden in het centrum van het land vluchtten vele mensen de open lucht in.

President verrast
Ook president Alvaro Uribe werd tijdens een bijeenkomst in de gemeente Florida in de zuidwestelijke provincie Valle del Cauca door de aardbevingen verrast. De zitting werd afgebroken, luidde het. Colombia ligt in een voortdurend door aardbevingen bedreigde regio, waar de Nazca-Plaat en de Zuid-Amerikaanse Plaat over elkaar schuiven. In 1999 kwamen bij een aardbeving met een kracht van 6,2 op de schaal van Richter bijna 1.200 mensen om het leven. (belga/vsv)
26/05/08 15u47