Monday, May 26, 2008

China stuurd duizenden militairen naar de rampgebieden om damdoorbraken te voorkomen..

China zet duizenden militairen in om doorbraken dammen te voorkomen..

Duizenden Chinese militairen zijn begonnen met het laten leeglopen van een meer dat na de aardbeving in Sichuan is ontstaan. De angst is groot dat door het stijgende waterpeil het meer buiten zijn oevers treedt en de stad Beichuan overstroomt.

De natuurlijke dammen zijn ontstaan door grote aardverschuivingen in het gebied, er zijn reeds honderden gewonden gemeld door de hevige aardschokken en nabevingen die dagelijks in het gebied plaatsvinden.
Met zeer groot materiaal word hard gewerkt aan het opruimen en het veiligstellen van duizenden lijken.
Er is groot tekort aan lijkzakken en er word nu overgegaan op het begraven in massagraven vanwege de vergrote kans op uitbreken van pandemien.


Het leger probeert met explosieven puin te ruimen zodat het water gelijkmatig wegstroomt. Na de aardbeving ontstonden tientallen meren doordat beddingen van rivieren zijn verlegd of geblokkeerd.

Gisteren werd Sichuan getroffen door een zware naschok. Daarbij kwamen zes mensen om het leven en raakten meer dan duizend mensen gewond. Het dodental van de aardbeving ligt nu boven 65.000 maar zal vrijwel nog zeker tienduizenden op lopen.