Thursday, May 22, 2008

dodental aardbevingen China opgelopen tot ruim 51.000

Dodental aardbeving China ruim 51.000


Duitsland. Een mobiel Rode Kruis hospitaal wordt in een Boeing 747 geladen, bestemming China.

PEKING (ANP/AFP) – Het officiĆ«le dodental door de aardbeving in China is donderdag gestegen naar meer dan 51.150. Bijna 30.000 mensen worden nog vermist. Het dodental stond woensdag nog op ruim 41.000.

China heeft de internationale gemeenschap gevraagd 3,3 miljoen tenten beschikbaar te stellen voor degenen die door de aardbeving hun onderdak hebben verloren. Volgens de autoriteiten in Peking zijn ruim 5 miljoen mensen dakloos geworden door de aardbeving die anderhalve week geleden het zuidwesten van het Aziatische land trof. Behalve aan tenten heeft China behoefte aan onder meer dekens, kleren, schoenen en eten.

De olympische vlam gaat pas kort voor de Olympische Spelen naar de zwaarst getroffen Chinese provincie Sichuan. Het schema voor de fakkeltocht is gewijzigd om de reddingswerkzaamheden niet te belemmeren, zo maakte de organisatie van de Spelen donderdag bekend. De vlam doet van 3 tot 5 augustus de provincie aan, bijna twee maanden later dan de geplande 15 tot 18 juni.

De dalai lama, de geestelijk leider van Tibet, denkt dat China aan het veranderen is door de toegenomen contacten met de rest van de wereld. De Chinese reactie op en de openheid over de aardbeving illustreren volgens de dalai lama de verandering die China doormaakt.

In een donderdag gepubliceerd interview met de BBC stelt de dalai lama dat hij optimistisch is over de toekomst. Hij houdt er rekening mee dat China zich in de kwestie van Tibet ’transparanter’ gaat opstellen.

De dalai lama streeft voor Tibet naar een gematigde vorm van autonomie. Wat hem betreft blijft de centrale regering in Peking zeggenschap houden over onderwerpen als buitenlandse zaken en defensie. Op het gebied van onder meer handel, onderwijs, religie en milieu wil de dalai lama autonomie voor de Tibetanen.