Monday, May 19, 2008

Oude olievelden worden weer gebruikt ( dit is ook reden voor wegzakken West Nederland...) ( bron telegraaf..)

Oude olievelden weer in beeld

ASSEN - De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) overweegt om een aantal gesloten olievelden in het westen van Nederland weer te openen nu de olieprijzen de pan uitrijzen.


Om welke olievelden het precies gaat en hoeveel olie daar mogelijk nog te winnen valt, wil een zegsman van de NAM om strategische redenen niet vermelden. "We kijken momenteel naar verschillende velden op het land waar in het verleden olie gewonnen is", zegt Reinier Treur namens de NAM. "De meeste daarvan liggen in West-Nederland." Reden voor de NAM om mogelijk weer op grotere schaal olie te gaan winnen in Nederland is de gigantisch hoge olieprijs op dit moment. In 2004 lag de prijs voor een vat ruwe olie rond de 50 dollar. Dat is inmiddels al bijna 130 dollar en de verwachting is dat het einde van de prijsstijging van olie voorlopig nog niet in zicht is.

"Op dit moment wordt op drie plekken in de omgeving van Rotterdam olie gewonnen", zegt Treur. "En we heropenen over een tijdje ook weer het veld bij Schoonebeek in het oosten van het land. En er liggen in Nederland ook nog enkele tientallen olievelden die inmiddels gesloten zijn, maar waar nog wel olie in de grond zit."

Op de meeste van die velden is eind jaren tachtig en begin jaren negentig de oliewinning stopgezet door de lage olieprijzen en de hoge kosten om het zwarte goud naar boven te halen. "Maar dat argument gaat nu niet meer op. Met de huidige prijzen kan het op sommige plekken, afhankelijk het soort lagen waarin de olie zich bevindt, interessant zijn om opnieuw te gaan winnen."


Wassenaar


Een van die gesloten olievelden ligt op de grens van Den Haag en Wassenaar. Het Haagse CDA-raadslid Michel Santbergen opperde deze week dat het goed zou zijn als dat veld ook weer open gaat. "De kans dat we in Den Haag weer olie naar boven gaan halen, is op dit moment nagenoeg uitgesloten", zegt Treur. "Intern worden er studies naar andere velden gedaan. Maar ik hoop wel dat andere gemeenten net zo enthousiast reageren als Den Haag. Want als we ergens aan de slag willen gaan, moeten we van voren af aan beginnen met het aanvragen van alle benodigde vergunningen."