Tuesday, May 27, 2008

Meer berichtgeving China .... ( bron Ad)

Tientallen mensen raakten gewond, maar zover bekend zijn geen dodelijke slachtoffers gevallen.

Zwaar getroffen zijn de districten Qingchuan in de provincie Sichuan en Ningqiang in de provincie Shaanxi. De ingestorte huizen waren door de beving al beschadigd en kregen met de schokken van 5.7 tot 5.9 op de schaal van Richter de genadeklap.


Intussen voeren leger en politie dag en nacht een verbeten gevecht met het water. Door de aardbeving van 12 mei zijn minstens 35 meren ontstaan, doordat modderstromen als het ware dammen hebben opgeworpen in de grote rivieren. Tot nu toe zijn 180.000 omwonenden geëvacueerd, omdat gevreesd wordt voor overstromingen over een breed gebied. Dertig dorpen die rechtstreeks worden bedreigd zijn inmiddels helemaal ontvolkt.


Het kanaal dat wordt gegraven om de waterdruk in het enorme aardbevingsmeer Tangjiashan te verminderen is pas midden volgende week voltooid. Intussen blijft het water stijgen met gemiddeld één meter in de 24 uur. Het ergste wordt gevreesd. Als de aarden wal die het water tegenhoudt breekt, raast een gigantische moddergolf de vallei in.

China heeft de hoop op overlevenden van de beving opgegeven en richt zich nu op herstelwerkzaamheden. Het land heeft het officiële dodental bijgesteld op 67.000. Nog eens 20.000 mensen worden vermist. Vijftien miljoen Chinezen zijn als gevolg van de ramp dakloos geworden. Het herstellen van huizen en wegen kan meer dan drie jaar duren. De grootste zorg is nu om vluchtelingen van onderdak te voorzien. Het warme en vochtige weer vergroot de kans op uitbraak van ziektes.