Schade in zuiden door storm
DEN HAAG - Door de storm die in de nacht van vrijdag op zaterdag over het land trok, zijn veel bomen omgewaaid. Vooral in Zeeland en Limburg is veel schade.
Er waren in Zeeland vooral veel kapotgewaaide ramen. Opvallende zaken waren omgewaaide verkeerslichten voor de Westerscheldetunnel bij Borssele en het wegwaaien van de afscheiding tussen twee weghelften bij wegwerkzaamheden bij de Zeelandbrug.
In het Zeeuws-Vlaamse Axel waaide een boom op een huis, maar of daar veel schade is ontstaan, kon de politie niet zeggen.
In Limburg zijn vooral veel bomen omgewaaid, meldde een woordvoerder van het korps Limburg-Noord. Vanaf 4.00 uur werd de meldkamer overspoeld met telefoontjes, aldus de zegsman. Op een aantal plaatsen zijn stoplichten verbogen. Ook bleken veel verkeersborden langs de A73 niet bestand tegen de storm.
Ook de brandweer in de regio Haaglanden had afgelopen nacht de handen vol aan omgewaaide bomen en afgerukte takken.
In de Houtwalstraat in Zwolle viel een deel van de gevel uit een woning. De gevel belandde op twee geparkeerde auto's. Elders is een dak van een huis gewaaid.
In Pijnacker kwam een 15 meter hoge conifeer op een woning terecht. De bewoners, die aan de andere kant van het huis sliepen, bleven ongedeerd. In enkele gevallen werden auto's geraakt door afgerukte takken.
Het Staatscircus van Moskou-Holiday is ernstig beschadigd. Daardoor kan het circus, dat dit weekeinde de tenten heeft opgeslagen in de Brabantse plaats Zeeland, de komende dagen geen voorstellingen geven. Dat liet directeur Hans Martens zaterdag weten.
De harde wind boog de stalen masten krom. Zware vrachtwagens, waaraan de tent was verankerd, werden meters ver weggetrokken. Ook het interieur van de tent liep zware schade op. ‘We hebben van alles geprobeerd om de tent te redden, maar het lukte niet. Ik heb nog nooit zoiets meegemaakt’,aldus Martens.
De stormvloedwaarschuwingsdienst van Rijkswaterstaat heeft afgelopen nacht een alarm uitgevaardigd voor de regio's Delfzijl, Harlingen en Den Helder.
Afgelopen nacht ondervond de Nederlandse kust geen extreme hinder van de storm. Rijkswaterstaat stelde zaterdag dat er geen sprake was van acuut veiligheidsgevaar.
Zaterdagochtend werd rond 08.00 uur de stormvloedkering in de Hollandsche IJssel gesloten. ‘Maar dit gebeurt regelmatig, omdat de norm om de kering te sluiten hier lager is dan bij bijvoorbeeld de Maeslantkering. De prognose is dat die niet gaat sluiten’, aldus een woordvoerder van de dienst in Zuid-Holland.