Wednesday, December 12, 2007

waar twee honden vechten om een been gaat de derde ermee heen... ( heilige coordinatie is allang verplaatst).

Overleg Midden-Oosten begint met verwijten

JERUZALEM - Israël en de Palestijnen hebben woensdag in een hotel in West-Jeruzalem na zeven jaar de besprekingen hervat over een vredesregeling. Het beraad werd vooral overschaduwd door wederzijdse verwijten. De delegaties werden geleid door de Palestijnse ex-premier Ahmed Qorei en de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Tzipi Livni, aldus Israëlische en Palestijnse bronnen.

Het hotel in West-Jeruzalem waar na zeven jaar de besprekingen over een vredesregeling zijn hervat.

De start van de gesprekken was het gevolg van de internationale conferentie afgelopen maand in Annapolis bij Washington. Die had als doelstelling het zeven jaar geleden mislukte en gestaakte vredesproces tussen Palestijnen en Israëliërs nieuw leven in te blazen.



De nieuwe gesprekken, die onder meer moeten uitmonden in de komst van een Palestijnse staat, werden vooral overschaduwd door hernieuwd geweld in de Gazastrook. De Israëliërs vielen de dichtbevolkte strook dinsdag opnieuw binnen met onder meer tanks en pantserwagens.



Palestijnen vuurden zelfgemaakte projectielen af over de afrasteringen die de strook van de joodse staat scheiden. Volgens Israël kwamen er dinsdag en woensdag bijna twintig op Israëlisch grondgebied terecht.



De Palestijnen maakten zich vooral druk over een voorgenomen uitbreiding van een joodse nederzetting in Oost-Jeruzalem. Ze vroegen Israël om een directe stopzetting van de bouwplannen in het bezette gebied, maar de delegatie van de joodse staat reageerde niet op deze oproep.



Beide delegaties zullen elkaar na 17 december opnieuw treffen. Een datum is niet niet geprikt.