Thursday, January 18, 2007

Tropische storm treft Nederland

Een onbekend aantal dieren is door de storm omgekomen. In Waardenburg stortte een stal in, waardoor dieren bekneld raakten. In Barneveld werd de voorgevel van een veeschuur omver geblazen. In Tholen zijn zes gewonden gevallen toen een lijnbus van de weg geblazen werd en op een boom reed. Vijf kinderen en de chauffeur liepen kneuzingen, snij- en schaafwonden op. Ze zijn naar een ziekenhuis in Bergen op Zoom gebracht. In het Kuinderbos aan de rand van de Noordoostpolder zijn 1200 naaldbomen omgewaaid. Door de vele neerslag is de bodem zacht geworden en daardoor hebben de wortels minder houvast.
Op vliegveld Schiphol zijn honderden reizigers gestrand. De luchthaven regelt overnachting, onder meer met veldbedden op de luchthaven. Schiphol kan maar de helft van de vluchten verwerken. Op de A2 dreigde een geluidsscherm weg te waaien. Rijkswaterstaat had er vrachtwagens voor gezet, maar dat bleek niet te helpen. De snelweg werd tussen Abcoude en Vinkeveen afgesloten. Bij de Flevocentrale in Lelystad is een wiek van een windmolen gewaaid. Op de A27 bij Almere is een bouwkeet op de weg terecht gekomen. De dijk Enkhuizen- Lelystad en de Oosterscheldekering zijn afgesloten.
In de Achterhoek staat hier en daar minder druk op de waterleidingen. De ondergrondse leidingen zijn beschadigd door wortels van zwiepende bomen. Alle 50 monteurs van Vitens zijn ingezet. Toevallig is vandaag in de bioscopen in Nederland de première van de Vlaamse succesfilm Windkracht 10.De film is gebaseerd op de gelijknamige TROS-serie uit de jaren negentig. In Almere is vanmiddag het stadhuis ontruimd omdat een stuk van de gevel naar beneden kwam. Het stuk kwam op een geparkeerde auto terecht. Ook het station van Almere en enkele scholen moesten worden ontruimd.

Er word nogmaals met klem aangeraden niet de weg op te gaan vanwege gevaar.
Vooral het Westen zuiden en Midden van Nederland zijn zeer zwaar getroffen door de stormen er is sprake van Twee hoogtepunten welke enkel uren na elkaar volgden.
Vele wegen zijn afgesloten vanwege omgewaaide bomen kappotte geluidschermen en ruim 30 omgwaaide vrachtwagens.

Erg veel toegangswegen zijn afgesloten omdat omgewaaide vrachtwagens de doorgangen belemmeren.