Wednesday, January 17, 2007

grote problemen Vs door Ijsfront

Dodental winterweer VS naar 56

MCALESTER - Een ijs- en sneeuwfront dat de afgelopen dagen over de Verenigde Staten is getrokken in een baan van Texas tot Maine, heeft in negen staten in totaal 56 slachtoffers gemaakt.



Drie dagen nachtvorst in Californië heeft driekwart van de citroenoogst vernield. Gouverneur Arnold Schwarzenegger heeft de federale regering dinsdag gevraagd om geld uit het rampenfonds. Ook de avocado- en aardbeienoogst heeft schade opgelopen.
De meeste doden vielen door verkeersongelukken tengevolge van gladheid. Door het extreme weer zijn honderdduizenden huizen en bedrijven zonder stroom komen te zitten. Sommige gedupeerden hebben inmiddels toevlucht gezocht tot provisorische opvangcentra, anderen zitten nog steeds te kleumen in hun koude en donkere huizen.

McAlester in Oklahoma, met 18.000 inwoners, heeft al vier dagen geen stroom meer. In een kerk zaten mensen onder dekens voor hete-luchtkachels. Tara Guzman (38) was een spelletje aan het doen met haar vier kinderen. Ze hadden het tot maandag in huis volgehouden door alle matrassen de kamer in te slepen en dicht tegen elkaar aan te kruipen. "Als de opvang er niet was geweest weet ik niet hoe het was afgelopen", zei zij.
Gouverneur Brad Henry van Oklahoma, waar woensdag nog 92.000 huishoudens zonder stroom zaten, zei zich persoonlijk op de hoogte te zullen stellen van de toestand van de gedupeerden.
Woensdag zou het blijven vriezen en voor Texas werd een nieuwe ijzelstorm voorspeld.
In Missouri werden dinsdag op 85 plekken zo'n 3.600 mensen opgevangen. Ongeveer 163.000 huizen en bedrijven zaten in deze staat nog zonder stroom. De burgemeester van het plaatsje Buffalo, met 2.800 inwoners, zei te hebben gesproken met mensen die daar al vijftig jaar woonden en allemaal verzekerden dat ze iets als dit nog nooit eerder hebben meegemaakt.