Thursday, January 18, 2007

Extra dijkbewaking Friesland en Groningen
RIJSWIJK - De dijken in Friesland en Groningen moeten extra in de gaten worden gehouden. Het water aan de kust komt waarschijnlijk zo hoog dat extra dijkbewaking nodig is.
Dat heeft de stormvloedwaarschuwingsdienst van Rijkswaterstaat donderdagavond bekendgemaakt. Tegen 22.00 uur wordt in Friesland een waterstand van 3.40 meter boven NAP verwacht. Dat is 10 centimeter boven het alarmniveau.

Op het Friese Waddeneiland Vlieland dreigen huizen onder te lopen door het vele zeewater dat over de dijken stuift.
De zeedijken in de provincie Groningen worden sinds donderdagavond volledig bewaakt, hebben de Groningse waterschappen Noorderzijlvest en Hunze en Aa's besloten. De dijkbewaking is ingesteld omdat het waterpeil in Delfzijl een hoogte van vermoedelijk 3.80 meter boven NAP bereikt.

De Groningse waterschappen hebben enkele tientallen medewerkers opgeroepen die in ploegen van twee de dijken langsgaan en controleren. Een woordvoerder laat echter weten niet te verwachten dat zij zwakke plekken zullen aantreffen. Wel liggen er voor de zekerheid zandzakken klaar om eventuele gaten te vullen.
Aanvankelijk dacht de stormvloedwaarschuwingsdienst dat de waterhoogten lager zouden uitvallen en dat het alarmniveau niet zou worden bereikt. Aan het begin van de avond moest de dienst de waarschuwing alsnog aanscherpen.
„De windrichting en windkracht zijn op dit momenteel erg grillig. Het verandert steeds. Daarom is voorspellen moeilijk”, aldus de woordvoerder.
Ook langs de kust van Noord-Holland staat het water hoog tegende dijken. Maar daar blijft het waterpeil nog wel onder het alarmniveau. De Oosterscheldekering en de Maeslantkering in de Nieuwe Waterweg zijn nog steeds open en dat blijft volgens een woordvoerder van de waarschuwingsdienst waarschijnlijk ook zo.