Veel doden door storm in Europa
LONDEN/BERLIJN - De zware storm die over het noordwesten van Europa trekt heeft tientallen mensenlevens geëist. Het zwaarst getroffen is vooralsnog Groot-Brittannië. Daar vonden zeker twaalf mensen de dood door het noodweer.
Duitsland en Nederland kregen met respectievelijk zeven en vijf doden ook de volle laag. In Tsjechië vonden drie mensen de dood, in België en Frankrijk elk twee.
Verkeersongevallen en vallende bomen eisten de meeste levens.
Groot-Brittannië
Vier Britten werden geraakt door bomen. Twee personen, onder wie een tweejarig kind, werden bedolven door instortende muren. Drie vrachtwagenchauffeurs verongelukten in Engeland. Ze werden met vrachtwagen en al van de weg geblazen. Een persoon bezweek aan een hartaanval en een man woei tegen een obstakel en overleed. Een persoon werd overreden door een uitrukkende brandweerwagen.
Foto: Arno de Bruijn Hulpdiensten in actie in Eindhoven
Omvallende bomen
In Nederland en Duitsland vielen de meeste doden door omvallende bomen. In het Zuid-Duitse München bezweek een achttien maanden oude baby nadat ze door een weggeblazen deur werd getroffen. In België werd een man geraakt door een omvallende boom en een zestienjarig meisje door een instortende muur. Beiden bezweken later in het ziekenhuis.
Duitsland
De materiële schade van een van de zwaarste stormen van de afgelopen twintig jaar die in Duitsland de naam Kyrill heeft gekregen, is groot maar duidelijke cijfers zijn nog niet voorhanden. De wind bereikte in Groot-Brittannië snelheden tot 150 kilometer per uur. In Duitsland rekent men op windstoten tot 200 kilometer per uur.
Auto's werden verpletterd, gebouwen raakten zwaar beschadigd en tal van hoogspanningskabels zijn gebroken. Honderdduizenden Britten kwamen zonder stroom te zitten. Vooral het zuiden van het land werd zwaar getroffen. Het Parijse stadsbestuur sloot donderdag uit voorzorg alle parken, tuinen en begraafplaatsen voor het publiek.
Voor de kust van het Britse graafschap Cornwall raakte een containerschip in de problemen. De 26-koppige bemanning moest in de reddingsboot en werd later levend opgepikt door helikopters. De MSC Napoli zou zinkende zijn en vervoert een gevaarlijke lading. Wat het precies in de containers heeft is nog onduidelijk.
Schotland
Het autoverkeer ondervond veel hinder van het noodweer dat in Schotland en het noorden van Engeland gepaard ging met de eerste sneeuw van deze winter. Op tal van plaatsen in de getroffen Europese landen waaiden vrachtwagens om en versperden omgewaaide bomen wegen. Mensen kregen van overheden het dringende advies vooral niet de weg op te gaan.
Tal van veerdiensten in Engeland, België, Duitsland en Nederland werden geschrapt. De haven van Dover bleef een belangrijk deel van de donderdag gesloten. Grote luchthavens zoals Heathrow in Londen, Schiphol en het grootste Duitse vliegveld in Frankfurt annuleerden honderden vluchten. Andere vliegreizigers liepen uren vertraging op.
Spoorwegen
Slechter gesteld was het met de spoorwegen. In Nederland en Duitsland legden de spoorwegen donderdagavond al het verkeer stil.
"Dat hebben we nog nooit gehad in Duitsland", aldus de baas van de Duitse spoorwegen Hartmut Mehdorn op donderdag. Tienduizenden reizigers strandden. De Duitse spoorwegen vangen mensen zo goed en kwaad als het gaat op in stations.
Tienduizenden Duitse vrijwilligers staan klaar om te helpen bij de opruimingswerkzaamheden wanneer Kyrill is overgeraasd. Oostenrijk maakte zich donderdag op voor de komst van de storm.