Thursday, January 18, 2007

Chaos in geheel Nederland

Verkeerschaos door storm, A2 afgesloten
Uitgegeven: 18 januari 2007 13:10 Laatst gewijzigd: 18 januari 2007 14:52 AMSTERDAM - De zuidwesterstorm veroorzaakt grote verkeersoverlast in het land. De politie heeft de snelweg A2 tussen Abcoude en Vinkeveen in beide richtingen afgesloten omdat een geluidsscherm dreigt om te waaien. Reizigers op de luchthaven Schiphol lopen veel vertraging op.
Foto: Ewoud Smit Vrachtwagen gekanteld op N247 nabij Katwoude
Ads_kid=0;Ads_bid=0;Ads_xl=0;Ads_yl=0;Ads_xp='';Ads_yp='';Ads_opt=0;Ads_wrd='';Ads_prf='';Ads_par='';Ads_cnturl='';Ads_sec=0;Ads_channels='';
document.write("");
Rijkswaterstaat adviseerde rond het middaguur iedereen om niet de snelweg op te gaan. In Rotterdam is de Erasmusbrug afgesloten voor alle verkeer.
Puinhoop
De ANWB Verkeersinformatie sprak even na 14.00 over "een behoorlijke puinhoop" op de Nederlandse snelwegen. De dienst telde ongeveer dertig meldingen van aanrijdingen en vrachtwagens in de problemen. "Er zijn nu al dertien files met een totale lengte van 53 kilometer en over een uurtje begint de avondspits", aldus een woordvoerder.
De ANWB verwacht een drukke avondspits en raadt het publiek aan niet de weg op te gaan als dat niet moet.
Lading
De dijk Enkhuizen-Lelystad en de N57 over de Oosterscheldekering zijn afgesloten als gevolg van de storm. De rechterrijstrook van de A16 (Rotterdam-Breda) bij de Moerdijkbrug is dicht wegens afgevallen lading.
Op de A12 bij Arnhem richting Duitse grens kunnen auto's bij knooppunt Velperbroek niet verder omdat een vrachtwagen is geschaard. Verder zijn onder meer op- en afritten bij Amsterdam afgesloten wegens stormschade aan verkeersborden.
De rechterrijstroken van de A2 ter hoogte van Oog in Al waren eerder op de dag al in beide richtingen uren lang afgesloten geweest wegens wateroverlast. De oorzaak lag vermoedelijk in een verstopt riool in combinatie met zware regenval, aldus een woordvoerder van Rijkswaterstaat in Utrecht.
Foto: Brian de Heus Erasmus tot nader order afgesloten. Al het vervoer wordt tegengehouden
Nadat in de vroege ochtend de rijstrook richting Amsterdam onberijdbaar werd, veroorzaakte de hevige regen aan het einde van de ochtendspits ook in tegenovergestelde richting overlast.
Wegpompen
Rijkswaterstaat was volgens de woordvoerder donderdagochtend vroeg al begonnen met het wegpompen van het water. Later kwam er assistentie van de brandweer. Door de zware regen liepen de wegen echter toch gedeeltelijk onder. Omstreeks 12.30 uur werden de rijstroken weer vrijgegeven.
Vrachtwagens
Op verscheidene plekken in Nederland zijn donderdag wegdelen afgezet door ongevallen met vrachtwagens veroorzaakt door de storm. Dat blijkt uit het verkeersoverzicht van de VerkeersInformatieDienst (VID).
Op de A9 werden tussen Alkmaar en Amstelveen twee rijstroken afgesloten door een gekantelde vrachtwagen. De N11 tussen Leiden en Bodegraven is afgesloten door een soortelijk ongeval. Op de A27 is de weg tussen Almere en de Stichtse Brug afgesloten nadat en mobiele bouwkeet van een vrachtwagen afwaaide. Op dezelfde weg wordt het verkeer ter hoogte van Everdingen vertraagd als gevolg van een gekantelde aanhanger van een vrachtwagen.
Tussen Utrecht en Oberhausen schaarde een aanhanger van een vrachtwagen op de A12. De N36 werd tussen Almelo en Hardenberg afgesloten door een ongeval met een vrachtwagen. Op de A16 is ter hoogte van de Moerdijkbrug een rijstrook afgesloten in verband met afgevallen lading.
Het Korps landelijke politiediensten (KLPD) adviseert vrachtwagenchauffeurs een veilige plek op een parkeerplaats te zoeken en de storm daar uit te zitten.
Geluidsscherm
De politie heeft donderdagmiddag op de A2 tussen Abcoude en Vinkeveen een aantal vrachtwagens langs de kant van de weg laten zetten om te voorkomen dat een geluidsscherm daar wegwaait door de storm. Dat liet het Korps landelijke politiediensten (KLPD) weten.
"Het geluidsscherm dreigde weg te waaien", aldus een woordvoerder van het KLPD. "Daarom hebben we een aantal vrachtwagens naar de kant van de weg gedirigeerd die het scherm uit de wind kunnen houden." De A2 is op dit traject in de richting van Amsterdam afgesloten.
File
Rond half zeven ontstond richting Amsterdam al een file van 14 kilometer die in de loop van de ochtendspits uitgroeide tot bijna 30 kilometer. Een woordvoerder van de ANWB sprak van een waterballet. Automobilisten werd geadviseerd om te rijden via de A27 en de A1. De file nam daarna af.
Richting Maastricht ontstond rond negen uur een lange file bij Oog in Al toen daar de rijstrook werd afgesloten. Om kwart over negen stond het verkeer over een lengte van 15 kilometer in de rij.
Een woordvoerder van de ANWB sprak in het algemeen van een drukke spits. Op het hoogtepunt stond het verkeer in het land over een lengte van bij elkaar ruim 400 kilometer vast. In de loop van de spits nam dat af.
Schiphol
Reizigers die gebruik maken van Schiphol lopen veel vertraging op. Dat heeft een woordvoerster van de Luchtverkeersleiding Nederland gezegd. De vertraging loopt op tot gemiddeld ruim een uur.
Capaciteit
De capaciteit van de luchthaven is zeer beperkt. Via de twee landingsbanen die in gebruik zijn komen ongeveer twintig vluchten per uur binnen. "De wind heeft uitschieters tot ongeveer zestig knopen, meer dan 100 kilometer per uur. Dat komt maar zelden voor."
De luchthaven hoopt dat de wind in de loop van de dag draait, zodat andere banen in gebruik kunnen worden genomen.
Stormvloedkering
De weg over de stormvloedkering in de Oosterschelde is sinds donderdagmiddag 13.00 uur gesloten voor alle verkeer. Dat heeft Rijkswaterstaat gemeld.
Normaal wordt bij harde wind de kering alleen gesloten voor auto's met aanhangers. De storm is nu te gevaarlijk, aldus een woordvoerder van Rijkswaterstaat, daarom gaat de hele weg op slot.
De waterkering wordt niet gesloten. Daarvoor is de windrichting gunstig en het getij te laag. Het sluiten van de waterkering gebeurde voor het laatst op 8 februari 2004.
Goederenvervoer
Het goederenvervoer over het spoor is donderdagmorgen gestaakt. De kranen op de overslagterminals in het havengebied van Rotterdam zijn tot nader order stilgezet. Dat maakte een woordvoerder van Railion, de marktleider in het goederenvervoer over het spoor, bekend.
De treinen die al beladen zijn, rijden nog gewoon naar hun bestemming.
Veerboten
Tientallen mensen hebben door de storm geen gebruik kunnen maken van de veerboten van en naar Vlieland en Terschelling.
Woensdag meldde Rederij Doeksen alleen donderdagmiddag- en avond niet te varen. Het weer bleek echter donderdagochtend ook al te slecht te zijn, zo meldde de rederij in Harlingen.
Traumaheli's
Alle traumaheli's zijn donderdag aan de grond gebleven in verband met de zware storm die over Nederland raast. De medische teams gaan nu in busjes naar ongevallen toe. Volgens een woordvoerster van de ANWB blijft de zorg daardoor gegarandeerd.
Nederland heeft vier taumaheli's. Ze vliegen normaliter vanuit Rotterdam, Amsterdam, Nijmegen en Groningen.