Tuesday, March 30, 2010

Toename vulkanische activiteit Italie.. ( nu.nl)

'Vulkaan zorgt voor tsunamigevaar zuiden Italië'


AMSTERDAM - Een onderzeese vulkaan voor de kust van de Italiaanse stad Napels is instabiel, en kan bij een uitbarsting een verwoestende tsunami veroorzaken.

Daarvoor waarschuwt de voorzitter Enzo Boschi van het Nationale Instituut voor Geofysica en Vulcanologie in de Italiaanse krant Corriere della Sera. Het gaat om de vulkaan Marsili, waarvan de krater zo'n 450 meter onder de waterspiegel van de Tyrreense Zee ligt.

Volgens Boschi zijn de wanden van de vulkaan instabiel, en heeft de magmakamer van de Marsili zich gevuld. "Dat wijst er allemaal op dat de vulkaan actief is en ieder moment zou kunnen uitbarsten," zegt Boschi, die de Marsili vergelijkt met een hogedrukpan.




Tsunami

De eruptie zou volgens hem een sterke tsunami kunnen veroorzaken, die de kusten van Zuid-Italië en Sicilië zou overspoelen.

Boschi noemt zo'n uitbarsting een zeer reëel risico, maar zegt dat het gevaar dat de vulkaan oplevert moeilijk is in te schatten of te voorspellen. Dat komt omdat het moeilijk en kostbaar is om voldoende meetapparatuur op de enorme onderzeese vulkaan te plaatsen.