Friday, March 26, 2010

Earth Hour ( de morgen.be)


Meer dan 320 gemeenten doen morgen het licht uit

Meer dan 320 gemeenten en 600 bedrijven hebben zich al geregistreerd op de site van Earth Hour, een initiatief van WWF. De natuurorganisatie roept iedereen op morgen van 20.30 uur tot 21.30 uur het licht te doven, als symbolische actie tegen de opwarming van de aarde.

Politiek
Darth Fladder, de ambassadeur van Earth Hour in Belgiƫ, zal morgen samen met Vlaams minister van Milieu Joke Schauvliege de lichten doven van het Atomium. Ook collega Hilde Crevits, minister van Mobiliteit, steunt het initiatief. Zij zal de verlichting van de snelwegen uitknippen. "Om veiligheidsredenen zullen de op- en afritten en de Ringwegen wel verlicht blijven", aldus de minister. In Walloniƫ werd besloten om de verlichting wel aan te steken, maar twee uur later dan normaal.

Waar?
Het Brussels gewest dooft morgen alle lichten in de administratieve gebouwen en de kabinetten. De ambtenaren werden aangemoedigd om thuis hetzelfde te doen. Ook in onder meer de Basiliek van Koekelberg en de VRT-toren blijft het donker. In de Europese gebouwen gaat het licht uit om 20.30 uur. Nadien zal een maand lang intern campagne worden gevoerd om energie te besparen op kantoor.

Mislukt Kopenhagen
Volgens WWF is Earth Hour dit jaar meer dan ooit nodig, na de grotendeels mislukte klimaattop in Kopenhagen. Acties als deze zijn volgens de organisatie onmisbaar om de regeringsleiders met meer ambitie te laten onderhandelen op de volgende klimaatconferentie in Cancun, eind 2010.

Elia, de beheerder van het elektriciteitsnet, laat intussen weten dat er storingen kunnen optreden als iedereen tegelijk het licht weer aansteekt. (belga/ep)
26/03/10 16u21