Wednesday, March 17, 2010

Extreem weer New York... ( de morgen.be)


Na hevige winter in VS dreigen historische overstromingen

HEVIGE REGEN EN WIND TEISTEREN NEW YORK

Enkele weken geleden legden sneeuwstormen het dagelijkse leven in Washington en omstreken stil. Ook New York kreeg een dik pak sneeuw te verwerken. Na die extreme winter dreigt ook de lente voor nattigheid te zullen zorgen. Sommige weerkundigen voorspellen nu al historische overstromingen.

Zestig tot zeventig centimeter sneeuw, het was zelden gezien in de regio van Washington. Het fenomeen staat intussen in de geschiedenisboeken als 'snowmaggedon'. Typisch Amerikaans natuurlijk en ook voor het voorjaar worden de extreme termen niet gespaard. Het NOAA (National Oceanic Atmospheric Administration) waarschuwt voor "potentieel historische" overstromingen.

In New York viel de regen de voorbije dagen al met bakken uit de lucht. Maar de sneeuwmassa in het midwesten van het land is groter dan vorig jaar en die sneeuw zal straks hoe dan ook beginnen smelten. In december viel er tot vier keer meer neerslag uit de lucht dan gewoonlijk. Rivieren en stromen zullen opzwellen door het extra water en land onder water zetten.

Hoe erg de overstromingen zullen zijn hangt af van de neerslag die de komende maanden nog zal vallen en van hoe snel de sneeuwlaag zal smelten. De bodem is verzadigd en dat kan de wateroverlast in het zuiden en oosten van de VS erger maken. De oorzaak van de extreem vochtige winter ligt volgens weerkundigen bij de invloed van El Nino. (gb)