Tuesday, March 23, 2010

Taiwan... ( de morgen)

Taiwan helpt inwoners van onder water gelopen Kiribati

Taiwan is van plan om vluchtelingen uit Kiribati op te vangen. Dat is één van de eilandstaten in de Stille Oceaan die door het stijgende zeeniveau onder water dreigt te verdwijnen.

Op de klimaatconferentie in Kopenhagen waren de delegaties van de kleine eilandjes in de Stille Oceaan nog de luidruchtigste van allemaal. Maar uiteindelijk verstomde hun geschreeuw op de achtergrond toen Barack Obama en de andere wereldleiders op de slotdag de touwtjes in handen kregen. Voor Kiribati en co mag de temperatuur met niet meer dan 1,5 graden stijgen en zelfs dan is hun toekomst onzeker.

President Anote Tong vertelde zijn collega uit Taiwan dat zijn burgers hun land ooit zullen moeten verlaten. Taiwan is een kandidaat om die mensen op te vangen. Het land belooft ook om Kiribati te leren hoe ze mangroven kunnen planten. Die bomen zouden de kwetsbare kust van Kiribati alvast versterken. Op Kiribati wonen ongeveer 96.500 mensen.

Taiwan kan ook zelf opklimmen door de hulp aan Kiribati. Zo kan het een rol gaan spelen in het kader van de klimaatverandering binnen de Verenigde Naties. Taiwan wil ook Tuvalu gelijkaardige steun bieden. (gb)