Thursday, March 25, 2010

Doden en gewonden door ijspegels Rusland... ( de morgen)





IJspegels eisen 5 doden en 147 gewonden in Rusland

In de Russische stad St.Petersburg zijn de voorbije weken vijf mensen om het leven gekomen door vallende ijspegels en ijsblokken. Nog eens 147 mensen raakten gewond.


Rusland heeft de koudste winter in 30 jaar achter de rug. En zelfs nu het eerste lentezonnetje begint te schijnen, blijft het gevaarlijk op straat. "Telkens ik naar buiten ga, lijkt het of ik in oorlogsgebied terechtkomt", zegt een 28-jarige inwoner. "Ik moet mijn ogen naar de grond richten om niet uit te glijden, en ik moet ook naar boven kijken voor vallende ijsklompen."

De families van de slachtoffers eisen dat iets ondernomen wordt tegen de verantwoordelijken. Zo zouden de vallende ijspegels het gevolg zijn van daken die zonder voorzorgen werden schoongeveegd.

Coma
De 21-jarige Milana Kashtanova is het meest recente slachtoffer. Ze werd in februari getroffen door een ijsblok dat van een dak stortte, en ligt sindsdien in coma. "Ze liep gewoon langs een gebouw in het centrum van de stad. Er was helemaal niets waarmee voorbijgangers gewaarschuwd werden dat er mensen op het dak aan het werk waren", zegt Irinei Kalachev, de vriend van het slachtoffer.

Volgens het stadsbestuur is het haar eigen fout, omdat ze een hoofdtelefoon droeg en het geschreeuw van de dakwerkers niet kon horen. Haar familie is woedend en richtte zelfs een oproep tot de Russische president Dmitry Medvedev. Volgens de stad zijn ongelukken onvermijdelijk door de hoeveelheid sneeuw die op de daken is beland.

Lente
Overal in Russische steden zijn dakwerkers aan het begin van de lente actief om de massa sneeuw en ijs van de daken te halen. Die sneeuw komt gewoon op het voetpad terecht en dat is gevaarlijk voor voorbijgangers. Ook in de hoofdstad Moskou kwam deze week een 55-jarige vrouw om het leven toen ze getroffen werd door een ijspegel. (gb)