Friday, November 20, 2009

Voorjaarstemperaturen in Europa... ( Piet Paulusma)

Europa: voorjaars temperaturen

Maximum temperaturen Europa gisteren (hoogste)
Nog altijd zomers in het hele Middellandse Zeegebied.
In Italiƫ werd het 25 graden, Spanje (24), Turkije en Portugal (23) en het warmste plekje van Europa gisteren was Tenerife waar het op airport Sur Reina ruim 25 graden werd.

Laagste maximum temperatuur Europa: Groenland: -24 graden – Noors Lapland: -8 graden)
Winter is ver te zoeken in Europa. Het Deense Eiland Groenland had een maximum temperatuur van -24 graden maar dat daar volkomen normale waarden.
In Noors Lapland bleef het gisteren 8 graden vriezen en daarmee hebben we de Europese kou wel gehad. Of eigenlijk: er is nauwelijks kou in Europa.

Komende dagen nog zachter in Europa
De komende dagen wordt het eigenlijk alleen maar zachter met in het zuiden van Frankrijk temperaturen tot net boven de 20 graden, in de Alpen wordt het 10 tot 15 graden, midden Europa 12 tot 15 graden en op de Balkan, waar het ook wel eens vriest dat het kraakt rond deze tijd, is het ook zeer zacht met 15 tot 20 graden.

Wisselvallig weekend in west- en noordwest Europa
Veel regen en wisselvalligheid in het westen van Europa. Frankrijk, het noorden van Spanje, het westen van Duitsland, de Britse Eilanden en Scandinaviƫ krijgen dit weekend regelmatig (veel) regen en soms ook veel wind. Na het weekend schuift het slechte weer door naar Midden Europa.

Opnieuw zware storm langs de Ierse en Schotse westkust
Langs de Schotse en Ierse westkust morgen en misschien ook zondag zware zuidwesterstorm en veel regen. Daar is het afgelopen etmaal al veel regen gevallen. Vooral het noorden van Engeland, Wales en West Schotland hebben te kampen met overstromingen. Er viel in 24 uur tijd lokaal 170 millimeter regen. Het water heeft vrijwel overal zijn piek bereikt, maar hier en daar kan het nog stijgen.

En winterweer? Misschien dat Schotland en Ierland volgende week met winterse buien te maken krijgen. Dat is dan ook alles, voorlopig is kou heel ver te zoeken.