Saturday, November 28, 2009

Burgers gaan autoriteiten aanklagen Saudi Arabie.. ( telegraaf)

Burgers woedend over watersnood Djedda

DJEDDA - Woedende Saudische burgers gaan het bestuur van de havenstad Djedda aanklagen na overstromingen waarbij zo'n honderd personen om het leven kwamen. Dat kondigde een mensenrechtenadvocaat zaterdag aan. Hij zei te worden gesteund door nabestaanden van slachtoffers.

Op internet haalden duizenden personen uit naar de autoriteiten, die te weinig zouden hebben gedaan om de ramp in de stad aan de Rode Zee te voorkomen. Dergelijke uitbarstingen van kritiek op de overheid gelden als zeldzaam in het strengislamitische en autoritair geleide Saudi-Arabiƫ, waar openbare protesten immers zijn verboden.

Volgens getuigen waren onder de doden veel automobilisten die werden verrast door het water. Het rioleringsstelsel bleek de wateroverlast in het geheel niet aan te kunnen.

De ramp van woensdag werd veroorzaakt door hevige regenval. Wegen en tunnels kwamen blank te staan en oude huizen stortten in.

Djedda is de invalspoort voor de bedevaart naar Mekka, waarvoor dit jaar 2,5 miljoen mensen naar Saudi-Arabiƫ zijn gekomen.