Thursday, November 26, 2009

IPCC rapporten .. ( Ipcc)

Wereld kan deze eeuw zelfs zeven graden opwarmen

De studie is de grootste sinds het bekroonde rapport van het IPCC van de Verenigde Naties in 2007. Daarin werd gesproken over een temperatuursstijging van twee tot zes graden. De wetenschappers zien het als een tussentijdse evaluatie, want in 2013 volgt een nieuw klimaatrapport van het IPCC. Op basis van enkele nieuwe wetenschappelijke studies stellen de onderzoekers dat het rapport van twee jaar geleden te bescheiden blijft.

De concentratie broeikasgassen blijft maar stijgen. In 2008 lagen ze al 40 procent hoger dan in 1990, het richtjaar voor het Kyoto Protocol uit 1997. De voorbije 25 jaar is de gemiddelde temperatuur met 0,19 graden Celsius per decennium gestegen. Volgens het IPCC zal de temperatuur met maximaal 6,4 graden stijgen in de loop van de eeuw. Vorige eeuw nam de temperatuur al toe met 0,74 graden Celsius.



Als we global warming willen beperken tot twee graden in vergelijking met de periode voor de opkomst van de industrie, moet de uitstoot voor 2020 een hoogtepunt bereiken en nog binnen deze eeuw een nulpunt halen, stellen de onderzoekers. We hebben met andere woorden geen overschot meer om nog meer uit te stoten. In juli besloten de leiders van de industriƫle grootmachten om de stijging van de temperatuur niet hoger te laten oplopen dan twee graden.

De voorbije drie jaar was het smelten van het poolijs ongeveer 40 procent erger dan wat de modellen van het IPCC voorspelden. Zowel Groenland als het westen van Antarctica verliezen steeds sneller hun ijsmassa. Daar zit genoeg ijs om het zeeniveau met twaalf meter te doen stijgen. Het IPCC schatte de stijging van het zeeniveau op 18-59 centimeter tegen 2100, maar ze hielden geen rekening met het feit dat water nog meer uitzet als het opwarmt.

Belangrijke ecosystemen dreigen onherstelbaar in te storten. Als dat gebeurt zullen ze global warming niet langer onder controle houden, maar juist nog versnellen. In sommige ecosystemen leven honderden miljoenen mensen. Als ze instorten dreigen er enorme aantallen klimaatvluchtelingen te ontstaan. En alsof dat nog niet genoeg is, dreigen al deze doemscenario's op hun beurt factoren te worden die global warming nog meer in de hand zullen werken.