Monday, November 23, 2009

Blikseminslagen en veel wateroverlast Belgie... ( de morgen.be)


Hevige herfststorm doet tram ontsporen en zet straten blank

DM update De hevige wind en intense stortbuien hebben vandaag in heel Vlaanderen lelijk huis gehouden. Vooral de kust kreeg de volle lading bij deze hevige herfststorm. Zo stonden onder meer in De Haan enkele straten blank. In Laken ontspoorde zowaar een tram door een modderstroom. Ook de rest van Vlaanderen werd getroffen. In de provincie Limburg werden heel wat bomen ontworteld. In Antwerpen kreeg de brandweer vijftig oproepen voor wateroverlast en ook in Vlaams-Brabant was er veel schade. De ochtendspits liep helemaal in de soep en ook de avondspits verloopt heel moeizaam met ondergelopen tunnels en heel wat ongevallen. Onder meer aan de Bevrijdingstunnel op het einde van de A12 is er wateroverlast. En de herfstellende is nog niet voorbij, want het KMI voorspelt nog een hele week veel regen en wind en ook onweer.

Modderstroom
In de Brusselse gemeente Laken is kort voor 19.00 uur een tram ontspoord door het stormweer. Dat meldt de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB. De overvloedige regen had op het Sint-Lambertusplein een modderstroom veroorzaakt die de tramsporen bedekte. Daardoor verloor het middendraaistel van een tram van lijn 23 grip op de sporen en ontspoorde hij. Daarbij vielen gelukkig geen gewonden.

Pendeltram
De hulpdiensten en personeel van de MIVB zijn ter plaatse om de sporen schoon te maken en het euvel te verhelpen maar dat zou zeker duren tot 21.00 uur. Tramlijn 23 is daarom beperkt tot de halte De Wand in de ene richting en de halte Esplanade in de andere, terwijl lijn 19 niet verder rijdt dat de halte De Greef. Er is wel een pendeltram ingelegd tussen De Greef en het Sint-Lambertusplein aan de ene kant en De Wand en het Sint-Lambertusplein aan de andere kant, zodat enkel de halte Heizel niet bediend wordt.

Oostkust
Aan de oostkust viel veruit de grootste hoeveelheid neerslag. De hevige regenbuien hebben op heel wat plaatsen in de kustregio voor wateroverlast gezorgd. Vooral het gebied rond De Haan, Wenduine en Blankenberge werd het zwaarst getroffen. De brandweer van De Haan en Wenduine kreeg ondertussen al meer dan 50 oproepen binnen voor wateroverlast.

Straten blank
Heel wat kelders van woningen kwamen onder water te staan en enkele straten stonden blank. Bij het Zeepreventorium in De Haan kwam het water op een gegeven moment zelfs tot een meter hoog. Ook Sunparks werd opnieuw getroffen. Het park liep grotendeels onder water, maar de regen drong de vakantiehuisjes niet binnen. In Torhout was er vanaf 9.45 uur ook veel wateroverlast.

Rijbaan onder water
De brandweer kwam er ter plaatse om de rijbaan terug vrij te maken. Vooral de Aartrijkestraat, de Ambachtstraat en de Noordlaan werden getroffen. De politie kwam het verkeer regelen. In Lissewege bij Brugge stond de Stationsstraat een halve meter blank. Het water sijpelde de rijhuizen binnen. De straat werd afgezet tot het water was weggepompt.

Bliksem
In Limburg was er ook schade.In het arboretum van Bokrijk sloeg de bliksem in op het dak van een materiaalhuisje. In Beringen kreeg de brandweer 8 oproepen voor omgewaaide bomen en wateroverlast. In Peer en Bocholt vielen er bomen op de weg en in Grote Brogel waaiden er pannen van het dak. In Meeuwen geraakte een bestuurder van de weg door de regen. Hij is ongedeerd. In Maasmechelen viel een boom op de rijksweg. In de Clockemstraat in Sint-Truiden ging de wind aan de haal met sierverlichting. Ook de brandweerkorpsen van Hasselt, Tongeren en Lommel kregen oproepen binnen. (belga/sps/kh)