Saturday, November 28, 2009

Gehackte emails worden onderzocht door Universiteit zelf.. Tja....... ( nrc)

Gehackte e-mails klimaatwetenschappers onderzocht


De universiteit van East Anglia heeft een onderzoek gelast naar honderden e-mails van klimaatwetenschappers die vorige week van de server van de universiteit werden gestolen en op internet zijn verspreid.


Uit de e-mails, afkomstig van de Climate Research Unit (CRU), blijkt volgens critici dat de wetenschappers hebben geknoeid met gegevens, om klimaatverandering ernstiger voor te stellen dan die in werkelijkheid is. Ook zou sprake zijn van een zeer gesloten wereldje waarin andersdenkenden worden geweerd.

Klimaatblog
Redacteur Paul Luttikhuis blogt dagelijks op het Klimaatblog over de weg naar een nieuw klimaatverdrag, het politieke speelveld en het wetenschappelijke klimaatdebat.
Volgens de betrokken wetenschappers zijn de e-mails uit hun verband gerukt en wordt in dit soort persoonlijke berichten vaak een jargon gebruikt dat voor buitenstaanders moeilijk te volgen is. Zij beschuldigen de hackers ervan de e-mails met opzet nu te hebben gepubliceerd, om de klimaatconferentie in Kopenhagen volgende maand te ontregelen.

Conservatieve politici in onder andere de Verenigde Staten en Australiƫ eisen meer duidelijkheid over de werkwijze van de wetenschappers voordat ze willen praten over streng klimaatbeleid.

Sceptici vrezen dat het onderzoek naar de e-mails niet onafhankelijk is als het door de universiteit zelf wordt uitgevoerd.