Friday, November 20, 2009

Dele Groot Brittannie en Schotland zwaar getroffen door overstromingen

Delen Groot-Brittannië onder water 20-11-09




Delen van Noord-Engeland, Wales en West-Schotland hebben te kampen met grote wateroverlast en overstromingen. Hulpdiensten gebruiken een helikopter om honderden mensen te evacueren uit hun ondergelopen huizen.






In het graafschap Cumbria zijn al tientallen mensen gered die vast zaten in hun huis of pub. Veel hoofdwegen staan blank en scholen zijn gesloten. Zo'n tweeduizend huizen zitten zonder stroom.


Vooral het Engelse stadje Cockermouth is zwaar getroffen, het water staat daar 2,5 meter hoog. Door de kracht van water is in Workington een brug ingestort. Eén politieagent is daarbij vermist geraakt.

Piek
In 24 uur tijd viel op sommige plaatsen 170 millimeter regen. Het water heeft vrijwel overal zijn piek bereikt, maar hier en daar kan het nog stijgen.

Volgens correspondent Arjen van der Horst is de hevige regenval niet de enige reden voor de wateroverlast in de Groot-Brittannië. "Dit land kan niet omgaan met overstromingen. Het rioolsysteem dateert nog uit de Victoriaanse tijd, de negentiende eeuw. Die riolen zijn slecht onderhouden en raken snel verstopt. Het komt niet van de rivieren, maar van onder de grond. Het water komt dan omhoog via de putten. Bij plekken waar de afvoer niet gemoderniseerd is, gaat het dan mis. Dat is het geval bij dit plaatsje Cockermouth."

Ook de schade-afhandeling door de Britse overheid is gebrekkig. "Een aantal jaren geleden waren er in het noorden van Engeland ook al overstromingen en die mensen zitten nu nog steeds in caravans, omdat hun huizen nog steeds niet hersteld zijn. Dit is voor veel mensen een bron van irritatie."