Wednesday, November 25, 2009

Rijke landen maken zich schuldig aan onbeschoft "fata morgana" gedrag... ( telegraaf..)

'Klimaatcash' blijkt fata morgana

LONDEN - Rijke landen hebben arme naties veel geld beloofd om de gevolgen van de veronderstelde klimaatschommelingen aan te kunnen. In een plechtige verklaring in Bonn in 2001 werd gesproken van zeker 410 miljoen dollar per jaar tot 2008, maar in de boeken is deze vrijgevigheid niet terug te vinden, berichtte woensdag de BBC. Terwijl de aarde naar verluidt flink opwarmt, blijken de gulle giften van twintig geïndustrialieerde landen een fata morgana.

Zo is er een potje geld dat Fonds Minst Ontwikkelde Landen heet, waarin slechts 155 miljoen dollar is gestort, waarvan het meeste door de Bondsrepubliek (34,6 miljoen dollar). Er is ook nog een Speciaal Fonds Klimaatsverandering. Dat beschikt over 104 miljoen dollar waarvan bijna een vijfde door de Britse regring is overgemaakt. Van de toegezegde 1,6 miljard dollar is dus bijzonder weinig te zien.

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon, heeft de rijke landen er aan herinnerd dat ze woord moeten houden. Dit is een kwestie van vertrouwen volgens de VN-chef. De bekostiging van de beperking van de schadelijke gevolgen van een klimaatverandering is een van de belangrijkste agendapunten van de internationale klimaattop die komende maand in Kopenhagen wordt gehouden.