Thursday, October 15, 2009

Veel overlast door extreem winterweer... ( nu.nl)

Doden door winterweer Polen


WARSCHAU/PRAAG - Zeker drie inwoners van Polen zijn om het leven gekomen als gevolg van het extreme winterweer. Dat meldden Poolse media donderdag.



Drie sterfgevallen deden zich voor in het hooggebergte in het uiterste zuiden van het land. Daar kampt de bevolking al twee dagen lang met temperaturen tot ver onder nul en hevige sneeuwval.

Onder de doden was een herder. Alle drie de doden kwamen om door bevriezing. In Warschau word veel overlast ondervonden door de sneeuw en ijzig kou.

De grote pier van Polen in zee word door de opstuwende wind en het zeewater volledig kapot geslagen, zij zal het vrijwel zeker niet overleven.



In het noorden van het land verongelukte een automobilist, nadat zijn auto van de weg was geraakt in een zware storm.


Stroom

Een kwart miljoen Polen zat donderdag zonder stroom. Een dag eerder waren dat er nog drie keer zoveel. In het hele land was het een chaos op de wegen.

In het buurland Tsjechiƫ ontstonden ook problemen met de levering van gas en elektriciteit, nadat leidingen beschadigd waren geraakt door omgevallen bomen.

In het noordoosten van het land zitten tienduizenden mensen daardoor zonder verwarming en verlichting.


Oostenrijk

In delen van Oostenrijk en Zwitserland en in het zuiden van Duitsland viel ook een dik pak sneeuw. De temperatuurverschillen in Duitsland zijn deze maand extreem, en dan met name in het zuiden en oosten.

Eerder werden nog recordwaarden van 30 graden Celsius geregistreerd. Deze dagen daalt de temperatuur 's nachts tot 8 graden onder nul.