Monday, October 12, 2009

Dagen, maanden en ook jaren vernoemd naar planeten en Goden...



Een dagtelling werd bijgehouden om veelal meer bekendheid te krijgen met Goden sterren en vooral rotatietijden van planeten.

Een dag is de tijd die de aarde nodig heeft voor een volledige omwenteling (om de Noord-Zuidas). Soms wordt met de term dag slechts de tijd tussen zonsopgang en zonsondergang bedoeld, iets wat ook wel specifiek wordt aangeduid als dagduur. Een wat nauwkeuriger aanduiding is etmaal.

Een etmaal duurt 24 uur en bevat alle vier de dagdelen, te weten: ochtend, middag, avond, en nacht. De dag of het etmaal wordt niet gebruikt als tijdseenheid binnen het SI-stelsel; hier gebruikt men in plaats daarvan de seconde.

In zeer specialistische teksten wordt soms ook de van het Oudgrieks afgeleide term Nychthemeron gebruikt voor een volledige aardse omwenteling.

Maandag ( vernoemd naar de maan, ofwel God Thot..)


Maandag is een van de zeven dagen van de week volgens de Gregoriaanse kalender. Het is de dag die op de zondag volgt.

Maandag is naar de maan genoemd. Bij de Romeinen heette hij dies Lunae, dag van de maan. In het volksgeloof staat de dag in een kwade reuk.

Dinsdag ( vernoemd naar de planeet Mars ofwel Martis Dies..)

Dinsdag is een van de zeven dagen van de week volgens de gregoriaanse kalender.

De Romeinen hadden de gewoonte de zeven dagen van de week naar de voornaamste hemellichamen te noemen. De hun bekende planeten (afgezien van Aarde) droegen namen van Romeinse goden. Hun dinsdag heette Martis dies, wat in het Frans tot mardi werd en in het Italiaans Martedi. De Martis dies was de dag genoemd naar de planeet Mars die op zijn beurt was genoemd naar de oorlogsgod Mars.

Woensdag ( vernoemd naar Mercurius afgeleid naar God Mercurius..)

Woensdag is een van de zeven dagen van de week volgens de Gregoriaanse kalender. Het is de dag die op de dinsdag volgt, de dag na woensdag is donderdag.

De naam woensdag is afgeleid van Wodans dag, het Germaanse equivalent van de Latijnse benaming Dies Mercurii, de dag van Mercurius, genoemd naar de gelijknamige planeet. Deze planeet ontleende zijn naam aan de gelijknamige god Mercurius. De Germaanse god Wodan (Wotan|Woden) beschouwde men als dezelfde god als Mercurius.

Donderdag ( Vernoemd naar de planeet Jupiter tevens God Jupiter (Donar

Donderdag is een van de zeven dagen van de week volgens de Gregoriaanse kalender. Het is de dag die op de woensdag volgt.

De naam donderdag is afgeleid van Donars dag, het Germaanse equivalent van de Latijnse benaming Dies Iovis, de dag van Jupiter, genoemd naar de gelijknamige planeet. Deze planeet ontleende zijn naam aan de gelijknamige god Jupiter. De Germaanse god Donar beschouwde men als dezelfde god als Jupiter.


Vrijdag ( Venus vernoemd naar Godin Venus..)

Vrijdag is een van de zeven dagen van de week volgens de Gregoriaanse kalender. Het is de dag die op de donderdag volgt.

De naam vrijdag is afgeleid van Friia's dag, het Germaanse equivalent van de Latijnse benaming Dies Veneris, de dag van Venus, genoemd naar de gelijknamige planeet. Deze planeet ontleende zijn naam aan de gelijknamige godin Venus. De Germaanse godin Friia beschouwde men als dezelfde godin als Venus.

Zaterdag ( vernoemd naar Saturnus tevens God Saturnus..)

Zaterdag is een van de zeven dagen van de week volgens de Gregoriaanse kalender. Het is de dag die op de vrijdag volgt.

De naam is een verbastering van het Latijnse: dies Saturni, naar de god Saturnus, god van de landbouw.

Zondag ( vernoemd naar de Zon ofwel naar Godin Sol of Sunna )

Zondag is een van de zeven dagen van de week volgens de Gregoriaanse kalender. Het is de dag die op de zaterdag volgt.

Zondag is genoemd naar de dag die in de voorchristelijke tijd aan de zon en naar de Godin Sól of Sunna was gewijd (Latijn: dies solis) en die in het overgrote deel van de christelijke wereld als de 'dag des Heren' wordt gevierd (Latijn: dies domenica, waarvan Frans: dimanche; Italiaans: domenica). De dag wordt algemeen als geluksdag beschouwd.