Tuesday, October 27, 2009

Meteorietinslag waarschijnlijk in scene gezet.. ( rtl)

Meteorietinslag Letland in scène gezet
De door studenten gefilmde inslag van een meteoriet in Letland, is nep. Dat zeggen deskundigen.


De beelden van de vuurbal in een krater gingen de hele wereld over. De studenten vertelden dat ze een enorme knal hoorden, en daarna de krater hebben gefilmd.

Deskundigen wijzen de claim resoluut af. "Het is nep", zegt dokter Ilgonis Vilks van de Universiteit van Letland. "Het is zeer teleurstellend. Ik was zeer opgewonden toen ik hier kwam, maar nu weet ik zeker dat het geen meteoriet is geweest."

Volgens Vilks is er een aantal redenen waarom het verhaal niet klopt. Ten eerste is het wel erg toevallig dat de filmstudenten in de buurt waren. Ten tweede is het gras rond de krater nog groen, terwijl de inslag een enorme hitte zou hebben veroorzaakt.

Verder was de krater slechts drie meter diep, en is er van de meteoriet zelf geen materiaal buiten de krater gevonden. Bioloog Dainis Ozols, die de plek ook heeft onderzocht, denkt dat de krater door mensenhanden is gemaakt, net als de 'meteroriet'.

Volgens Vilks gaat het om 'een brandende klomp klei'. "We hebben monsters genomen, en deze worden onderzocht door geologen.

Aanvankelijk werd gezegd dat de krater 20 meter in doorsnee is. Later werd duidelijk dat het 'slechts' drie meter is.